18Αύγουστος2019

Αρχική ΕλΕΜ Τι επιδιώκουμε Εκλογική Διακήρυξη 2000

Εκλογική Διακήρυξη 2000

Συνάδελφοι,

Στις εκλογές του Τ.Ε.Ε για την ανάδειξη των αιρετών οργάνων μπροστά στον καθένα από μας μπαίνει το δίλημμα: Η δράση του Τ.Ε.Ε θα περάσει επιτέλους στα χέρια των ιδίων των μηχανικών ή θα παραμένει έρμαιο των κομματικών παρατάξεων;

Θα αφήσουμε να συνεχιστεί η κομματική παρέμβαση ή η συνδιαλλαγή στα όργανα του Τ.Ε.Ε, σε συνδυασμό βέβαια με τη μόνιμη απομάκρυνση του από τα πραγματικά προβλήματα των μηχανικών αλλά και από τον ίδιο το ρόλο του ως Τεχνικού συμβούλου του κράτους;

Εμείς που πήραμε την πρωτοβουλία δημιουργίας της ανεξάρτητης κίνησης Ελευθέρων Επαγγελματιών Μηχανικών "ΕλΕΜ", είμαστε απλά μηχανικοί όλων των ειδικοτήτων νέοι και παλιοί που θέλουμε να επιβιώσουμε αξιοπρεπώς μέσα από την έντιμη άσκηση του επαγγέλματος μας.

Είμαστε όλοι αυτοί που αναζητούμε και βρίσκουμε την προσωπική μας καταξίωση στο επάγγελμά μας και την επιχειρηματική μας δράση, σε πείσμα μιας κοινωνίας που ονειρεύεται τον δημόσιο μισθό και τον αποζητά μέσω της κομματικής πατρωνίας.

Τα προβλήματά μας δεν έχουν να κάνουν με κεκτημένα δικαιώματα και στείρες συνδικαλιστικές διεκδικήσεις. Αφορούν την καθημερινή άσκηση του επαγγέλματος μας μέσα στην οικονομία της ύφεσης και της κρίσης.

Αφορούν την ίδια την εχθρικότητα της γραφειοκρατίας και της πολιτείας. 'Όμως δεν μπορούμε να κλείσουμε τις εθνικές οδούς ή να εκβιάσουμε την κοινωνία. Δεν μας ταιριάζει άλλωστε. Δεν εκπροσωπούμαστε από ισχυρές ομοσπονδίες του δημοσίου τομέα και από επαγγελματίες συνδικαλιστές με κρατικό μισθό. Δεν θα μπορούσαμε ούτε να το ανεχθούμε.

Αναζητήσαμε στο Τεχνικό Επιμελητήριο την επαγγελματική μας έκφραση, την ποιότητα που μόνο ο θεσμός τέτοιου μεγέθους και κύρους θα μπορούσε να μας δώσει. Δε βρήκαμε παρά την αυτάρεσκη αλαζονεία των πρωτοκλασάτων συνδικαλιστών των κομμάτων.

Αναζητήσαμε στις παρατάξεις πρωτοβουλία. Δεν βρήκαμε παρά απολιθώματα του παρελθόντος. Πουθενά δεν υπήρξε θέση για τον ελεύθερο επαγγελματία μηχανικό. Έτσι απλά πήραμε τη πρωτοβουλία δημιουργίας της ΕλΕΜ.Αυτό που μας ενώνει είναι το επάγγελμά μας και η πραγματικότητά του. Μία πραγματικότητα που με τη δράση μας θα την αλλάξουμε, στα όργανα των μηχανικών πρώτα, στη πολιτεία και την κοινωνία ύστερα.

Διεκδικούμε δυναμικά και ενισχυμένα τη παρουσία μας στα κέντρα λήψης αποφάσεων του Τ.Ε.Ε.

Οι θέσεις της ΕλΕΜ είναι ανυποχώρητες και εκφράζονται μέσω του δελτίου του Τ.Ε.Ε με δεκάδες άρθρα από το 1994. Η ΕλΕΜ δε είναι κίνηση διαμαρτυρίας, δεν είναι κίνηση διαχείρισης του βρώμικου κατεστημένου του Τ.Ε.Ε.

Είναι δύναμη ρήξης με το κατεστημένο.


Τ.Ε.Ε των μηχανικών και όχι των μηχανισμών.