19Οκτώβριος2019

Η ΕλΕΜ

H ΕλΕΜ ιδρύθηκε στη Αθήνα το 1994, είναι ανεξάρτητη κίνηση μελετητών και κατασκευαστών ιδιωτικών και δημοσίων έργων έξω από κομματικές παρατάξεις, συμφέροντα και κατεστημένα.

elem_logo_02_small


Τα μέλη της ΕλΕΜ είναι μηχανικοί άφθαρτοι και ρομαντικοί που ελπίζουν ότι μπορούν να αλλάξουν πολλά στο Τ.Ε.Ε. αρκεί να υπάρχουν μηχανικοί να τα υποστηρίξουν δυναμικά. Κόντρα στο ρεύμα των καιρών, οι ελεύθεροι επαγγελματίες θεωρούν την εργασία ΑΞΙΑ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ, αφιερώνουν μεγάλο κομμάτι της ζωής τους σε αυτήν και αναζητούν ένα καλύτερο αύριο, σε έναν καλύτερο κόσμο.


Η ΕλΕΜ πιστεύει ότι το Τ.Ε.Ε. σύμβουλος του κράτους, με πολλές δεκάδες υπαλλήλους (μηχανικούς και μη) και με προϋπολογισμό 9,5 δισεκατομμύρια δραχμές!!! θα μπορούσε να παίξει ένα πολύ σοβαρό ρόλο για την επίλυση των προβλημάτων των μηχανικών.

Το Τ.Ε.Ε έχει εξελιχθεί σε ένα γραφειοκρατικό μηχανισμό εξυπηρέτησης συγκεκριμένων ομάδων, κομμάτων και συμφερόντων. Τα τρία τέταρτα των εκλεγμένων μελών του είναι δημόσιοι υπάλληλοι στην πλειοψηφία των οποίων η επαγγελματική εξέλιξη και τα οικονομικά συμφέροντα είναι αλληλένδετα με την εκάστοτε κυβερνητική ή κομματική εξουσία.

Μέσα σε αυτό το νοσηρό κλίμα, ομάδες συναδέλφων σε όλη την Ελλάδα αντιδρούσαν σπασμωδικά, μεμονωμένα, ρομαντικά, αναζητώντας διέξοδο στην καθημερινή επαγγελματική μιζέρια, η οποία κάνει έναν επιστήμονα υποχείριο ενός γραφειοκρατικού μηχανισμού, μιας ανήθικης δημοσιοϋπαλληλικής συμπεριφοράς και δοσοληψίας. Τους συναδέλφους αυτούς προσπαθεί να ενώσει με τη δημιουργία της η ΕλΕΜ.

Η ΕλΕΜ ιδρύθηκε το 1994 από τον Αρχιτέκτονα Θεόδωρο Σεραφίδη και μια μικρή ομάδα (13) συναδέλφων στην πλειοψηφία Πειραιωτών. Εξέλεξε όμως 1 μέλος, τον Θ.Σεραφίδη στην αντιπροσωπεία και κέρδισε με την εκλογή σελίδα στο δελτίο του Τ.Ε.Ε ώστε οι συνάδελφοι να μάθουν την ύπαρξή της.

Με τις μικρές της δυνάμεις μεταξύ άλλων το 1995-96 κατάφερε να πάρει πίσω η κυβέρνηση το αναδρομικό Φ.Π.Α για τις εκπτώσεις αμοιβών.

Το 1997 στην Θεσσαλονίκη σε συνεδρίαση του συλλόγου ελευθέρων επαγγελματιών μηχανικών , τα μέλη του συλλόγου μετά από πρόταση του Θεόδωρου Σεραφίδη και θετική εισήγηση του προέδρου Δ. Γαληνού αποφάσισαν να συμμετέχουν μαζικά στις εκλογές του 1997 όπου η ΕλΕΜ εξέλεξε 5 μέλη στην αντιπροσωπεία (3 στην Αθήνα και 2 στην Θεσσαλονίκη: Θ. Σεραφίδης, Ν. Τσιμερέκης, Β. Ζέρβας, Δ. Γαληνός , Α. Αδαμογιάννης)

Η δύναμη των 5 εκλεγμένων πολλαπλασιάστηκε μετά από μετεκλογική εγγραφή και δημοσίευση στο δελτίο του Τ.Ε.Ε Συνεργασίας με υγιείς δυνάμεις της αντιπολίτευσης και ομάδα έγινε 13-15 άτομα.

Η ΕλΕΜ το 1997 βεβαίως δεν είχε την εκλογική δύναμη μόνη της να βάλει ένα μέλος της στην Δ.Ε., το ανώτατο δηλαδή όργανο του Τ.Ε.Ε για να μάθει από μέσα γιατί το Τ.Ε.Ε είναι τόσο αναποτελεσματικό. Αυτό επιτεύχθει μέσω της ισότιμης συνεργασίας με άλλους υγιείς χώρους. Η συνεργασία αυτή παραλίγο θα άλλαζε τα τεκταινόμενα στο Τ.Ε.Ε όταν αποφάσισε ομοφώνως να μην ψηφίσει τον συνάδελφο Λιάσκα για πρόεδρο αλλά άλλον υποψήφιο συνάδελφο ο οποίος συμφώνησε σε κοινό αποδεκτό πρόγραμμα προς όφελος των μηχανικών. Το αποτέλεσμα της κρίσιμης ψηφοφορίας 75 ψήφοι υπέρ του συνάδελφου Λιάσκα και 73 ψήφοι υπέρ του συνάδελφου Γ. Παπαβασιλείου και βεβαίως τίθεται το ερώτημα πως το 16% έγινε 50%. Απάντηση τα δύο μεγάλα κόμματα ήθελαν για πρόεδρο του Τ.Ε.Ε το κ. Λιάσκα, δηλαδή ένα τμήμα του ΠΑ.ΣΟ.Κ και ένα τμήμα της Ν.Δ ψήφισαν Λιάσκα και όχι τον δικό τους υποψήφιο.

Βεβαίως κατόπιν εορτής όλοι αυτοί πήραν θέσεις. Η ομάδα γνωστή ως ηγετική ομάδα (τμήμα ΠΑ.ΣΟ.Κ τμήμα Ν.Δ και Δ.Ε.Μ) διοίκησε ελέω πλειοψηφίας 3 χρόνια το Τ.Ε.Ε με όλα τα οδυνηρά αποτελέσματα που όλοι γνωρίζουμε. Με την πλειοψηφία της ηγετικής ομάδας αποκλείονται από κάθε θέση όποιοι επικίνδυνοι εμφανίζονται να ταράξουν τα ήρεμα νερά της αδιαφάνειας, της αναξιοκρατίας και της κατασπατάλησης των χρημάτων των μηχανικών.

Οι εκλεγμένοι συνάδελφοι της ΕλΕΜ (Θ. Σεραφίδης στη Δ.Ε. και Δ. Γαληνός που τον αντικατέστησε) αν και αποκλεισμένοι από κάθε θέση (διότι δεν υποτάσσονται στην ηγετική ομάδα αλλά έκριναν κατά συνείδηση) προσπάθησαν να αφήσουν έργο προς όφελος των μηχανικών για να ξαναγεννηθεί η ελπίδα στους μηχανικούς.

Με πρότασή της πολλές φορές έβαλε θέματα ελευθέρων επαγγελματιών, θέματα πολεοδομικών γραφείων (έγινε διήμερο) αποφασίστηκε μετά από παρέμβαση δημιουργία μόνιμων επιτροπών ελευθέρων επαγγελματιών, δημιουργία μόνιμων επιτροπών Πειραιά κ.λ.π. Αποφάσεις που έμειναν στα χαρτιά.

Το μεγάλο όμως επίτευγμα της ΕλΕΜ είναι η δημιουργία τμημάτων σε όλα τα περιφερειακά και το πανελλαδικό ψηφοδέλτιο των άνω των 180 υποψηφίων. Ψηφοδέλτιο που δίνει φτερά στην ΕλΕΜ και στις καρδιές των συναδέλφων ότι η Άνοιξη για τους Ελεύθερους επαγγελματίες δε θα αργήσει.