19Σεπτέμβριος2019

Εκλογές ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ 2018

ΕΚΛΟΓΕΣ
ΣΑΔΑΣ– ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ

11.03.2018

ΕλΕΜ-Αρχιτέκτονες  

Οι αρχιτέκτονες της ΕλΕΜ μεταφέρουμε την αγωνία των συναδέλφων για τη συνολική κρίση που υφίσταται ο χώρος της αρχιτεκτονικής και των κατασκευών, υπεραμυνόμαστε με κάθε διαθέσιμο μέσο κατά της ολομέτωπης επίθεσης που δέχεται το ελεύθερο επάγγελμα και η παροχή επιστημονικών υπηρεσιών αρχιτέκτονα και αναλαμβάνουμε με συνέπεια την ευθύνη εκπροσώπησης που μας αναθέτουν κάθε φορά οι συνάδελφοι στον ΣΑΔΑΣ-Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων. Παρά τη μικρή, αναλογικά, δύναμη της παράταξής μας, η δράση και η συνέπειά μας κατά τις θητείες μας στα όργανα  του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ, η εθελοντική μας προσφορά σε όλα τα επίπεδα δουλειάς του Συλλόγου, η άοκνη προσπάθεια παραγωγής θέσεων, συμβάλλουν καθοριστικά στη θεσμική και οικονομική επιβίωση,  στη δημοκρατική λειτουργία, στο συναινετικό κλίμα και στο άνοιγμα του συλλόγου σε όλα τα πεδία δραστηριοποίησης.

Οι αρχιτέκτονες της ΕλΕΜ με ΓΝΩΣΗ, ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ και ΡΕΑΛΙΣΜΟ, χωρίς ΑΥΤΑΠΑΤΕΣ και χωρίς ΙΔΕΟΛΗΨΙΕΣ, προσπαθούμε για τα καθημερινά προβλήματα και την ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ του ελεύθερου επαγγελματία και του μισθωτού στον ιδιωτικό τομέα, αρχιτέκτονα.

Οι αρχιτέκτονες της ΕλΕΜ πιστεύουν ότι κάθε δραστηριότητα εμπεριέχει πολιτική θέση, αντιπαρέρχονται όμως τις όποιες προσπάθειες κομματικής περιχαράκωσης εξυπηρετούν όσους αρνούνται να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων.  Από όποια θέση βρίσκονται πράττουν το καθήκον τους απέναντι στους συναδέλφους και στον κλάδο γενικότερα, υπηρετώντας ανυστερόβουλα την κοινωνία, την επιστήμη και το περιβάλλον, φυσικό και δομημένο.

Οι πρακτικές που εφαρμόζονται στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια από τα κέντρα λήψης αποφάσεων, εγχώρια και ξένα, με πρόσχημα να «εξυγιάνουν» την αγορά, στοχεύουν στην εξαφάνιση του ανεξάρτητα απασχολούμενου μηχανικού προς όφελος των μεγάλων μελετητικών γραφείων και κατασκευαστικών εταιρειών εγχωρίων και ξένων. Ζούμε την πιο βίαιη υποβάθμιση της ζωής και του επαγγέλματός μας και τις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες για τη συλλογική αντιμετώπιση των προβλημάτων μας παράλληλα με την αναγκαιότητα της ενδυνάμωσης της αλληλεγγύης μεταξύ μας.

Το ζητούμενο εξακολουθεί να είναι  η ενεργοποίηση όλων στην κατεύθυνση της εξασφάλισης εκείνων των σχέσεων ανάδρασης όπου οι συνάδελφοι θα πλαισιώσουν τον Σύλλογό τους ο οποίος αντίστοιχα θα τους εξασφαλίζει ανάσα στήριξης και δημιουργικότητας στη δύσκολη αυτή, κοινωνικοοικονομικά, περίοδο. Οι προκλήσεις  είναι πολλαπλές και προϋποθέτουν δυνατούς συλλογικούς, συνδικαλιστικούς και επιστημονικούς φορείς για να απαντηθούν. Η συλλογικότητα και η αλληλεγγύη που έχει ανάγκη σήμερα, περισσότερο από ποτέ, ο κλάδος μας, δεν είναι δυνατό να κατακτηθούν χωρίς τη συμβολή όλων.

Η ΕλΕΜ, εν όψει των εκλογών του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ στις 11/3ου/2018, καλεί όλους  τους μαχόμενους στον επαγγελματικό στίβο αυτοαπασχολούμενους Αρχιτέκτονες να διεκδικήσουν την εκλογή τους στα όργανα του Πανελλήνιου Συλλόγου μέσα από το ψηφοδέλτιό της.

Είναι σημαντικό, συνάδελφοι, να δυναμώσουμε τη φωνή μας με τη συμμετοχή μας στα συλλογικά δρώμενα. Όχι μόνο με την ψήφο μας, αλλά με την ενεργό συμμετοχή μας πριν και μετά τις εκλογές. Δηλώνουμε την αποφασιστικότητά μας για δημιουργική και συνεπή δουλειά μέσα στον ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ και σας καλούμε να συνδράμετε σε αυτήν την προσπάθεια με κάθε τρόπο, καθώς τα προβλήματα είναι πιεστικά και οι καιροί δύσκολοι.

Οι αρχιτέκτονες - μέλη της ΕλΕΜ, έχοντας πλήρη επίγνωση της επαγγελματικής αλλά και επιστημονικής απαξίας που μας επιφυλάσσει ο καταιγισμός των νομοθετικών ρυθμίσεων, η δίχως μέτρο απόδοση ευθυνών κατά την άσκηση του επαγγέλματος σε τοπίο παντελούς ανασφάλειας δικαίου, ο ραγδαία επερχόμενος επαγγελματικός κανιβαλισμός μετά την κατάργηση της ελάχιστης αμοιβής αλλά και την αμφισβήτηση της διατίμησης της πνευματικής εργασίας μας, αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση της ανατροπής της δυσοίωνης αυτής πορείας.  Με πάγιες θέσεις και αρχές μας,

•    τη θεσμική προάσπιση του επαγγέλματος του αυτοαπασχολούμενου μηχανικού

•    την εξασφάλιση ασφαλούς, αξιοπρεπούς  και βιώσιμου  επαγγελματικού περιβάλλοντος του αυτοαπασχολούμενου και μισθωτού αρχιτέκτονα

•    τη θεσμοθέτηση των επιστημονικών δραστηριοτήτων και επαγγελματικών δικαιωμάτων

•    τη διασφάλιση αξιοπρεπών αμοιβών

•    την πάταξη του αθέμιτου ανταγωνισμού και της γραφειοκρατίας

•    τη διασφάλιση της  ποιότητας ζωής και την προάσπιση του περιβάλλοντος

•    την υποστήριξη της βιωσιμότητας και των επιστημονικών δράσεων του συλλόγου μας

•    την επικράτηση της κοινής  λογικής

Λέμε:

ΟΧΙ στην απαξίωση του επιστημονικού πεδίου της Αρχιτεκτονικής

ΟΧΙ στην απαξίωση της επαγγελματικής  δραστηριότητας  του Αρχιτέκτονα

ΟΧΙ στην κατάργηση των ελαχίστων αμοιβών

ΟΧΙ στον αθέμιτο ανταγωνισμό

ΟΧΙ στην ποινικοποίηση της άσκησης του επαγγέλματος

Στην προσπάθεια αυτή κανένας δεν περισσεύει.

Η δημοκρατική λειτουργία του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ μαζί με την προάσπιση ενός αναμορφωμένου τρόπου διοίκησης όπου όλοι θα συμβάλλουν με συγκεκριμένες αρμοδιότητες, τακτικούς απολογισμούς και διάχυση των δράσεων προς όλους τους συναδέλφους και την κοινωνία, είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για τη διασφάλιση της συνέχειας και της συνέπειας του συλλογικού μας φορέα.

Για συμμετοχή στα ψηφοδέλτια, τηλ: 6977321303, Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.     (Προθεσμία: Τρίτη 06/02/2018)

ΕλΕΜ-Αρχιτέκτονες