22Αύγουστος2019

Αρχική Ειδήσεις Επαγγελματικά Νέα Πολιτικοί Μηχανικοί Νέος τρόπος προστασίας του ασβεστόλιθου

Νέος τρόπος προστασίας του ασβεστόλιθου

neos-tropos-prostasias-tou-asvestolithouΚτίρια και αγάλματα κατασκευασμένα από ασβεστόλιθο μπορεί να προστατεύονται από τη ρύπανση, εφαρμόζοντας ένα λεπτό, ενιαίο στρώμα αδιάβροχης επίστρωσης, δείχνει νέα έρευνα.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Scientific Reports. Στη μελέτη, οι ερευνητές αναφέρουν ένα νέο τρόπο για την ελαχιστοποίηση των χημικών αντιδράσεων που προκαλούν αλλοιώσεις στις επιφάνειες των κτιρίων, σύμφωνα με την Vicki Grassian, καθηγήτρια στα τμήματα χημείας και  χημική και βιοχημικής μηχανικής του University of Iowa.


Η επικάλυψη περιλαμβάνει ένα μίγμα οξέων που προέρχονται από το ελαιόλαδο και φθοριούχες ουσίες που αυξάνουν την αντίσταση του ασβεστόλιθου στη ρύπανση.
"Η έρευνα δείχνει ότι τα κτίρια και τα αγάλματα που είναι φτιαγμένα από ασβεστόλιθο μπορούν να προστατεύονται από αλλοιώσεις που προκαλούν ρυπαντικές ενώσεις στην ατμόσφαιρα, με την εφαρμογή ενός λεπτού, υδροφοβικού στρώματος επικάλυψης. Δείξαμε ειδικότερα ότι η αλλοίωση του ασβεστόλιθου από τις αντιδράσεις με διοξείδιο του θείου και θειικά μέρη μπορεί να ελαχιστοποιηθεί με μια εφαρμογή αυτής της επικάλυψης."
Ένα από τα κτίρια που οι ερευνητές επέλεξαν για μελέτη είναι το York Minster, ένας καθεδρικός ναός που βρίσκεται στο York της Αγγλίας, και είναι μία από τις μεγαλύτερες δομές του είδους του στη βόρεια Ευρώπη. Η κατασκευή του καθεδρικού ναού άρχισε γύρω στο 1260 και ολοκληρώθηκε και εγκαινιάστηκε το 1472.
Η Grassian δηλώνει πως  το York Minster είναι μια τέλεια δομή για τη μελέτη επειδή η επιφάνεια του ασβεστόλιθου έχει εκτεθεί εδώ και δεκαετίες σε όξινη βροχή, διοξείδιο του θείου και άλλους ρύπους. Επισημαίνει πως και άλλες ιστορικές δομές από ασβεστόλιθο θα μπορούσαν να επωφεληθούν από αυτή την έρευνα.
Τέλος επισημαίνει πως κι άλλες προσπάθειες έχουν γίνει για την προστασία των λιθοδομών σε χώρους πολιτιστικής κληρονομιάς, ωστόσο, οι επιστρώσεις που χρησιμοποιήθηκαν μπλοκάρουν την μικροδομή της πέτρας και αποτρέπουν στο οικοδόμημα να "αναπνεύσει", δημιουργώντας έτσι μούχλα και συσσώρευση αλάτων.

ΕλΕΜ