22Αύγουστος2019

Αρχική Ειδήσεις Επαγγελματικά Νέα Πολιτικοί Μηχανικοί Tεχνική τοπογράφησης εκμεταλλεύεται πληροφορίες απο την ιστορία των εξορύξεων

Tεχνική τοπογράφησης εκμεταλλεύεται πληροφορίες απο την ιστορία των εξορύξεων

texnikh-topografhshs-ekmetalleuetai-plhrofories-apo-thn-istoria-twn-eksoruksewnΜια νέα τεχνική τοπογράφησης που αναπτύχθηκε στο University of Nottingham δίνει στους γεωλόγους  την πρώτη τους λεπτομερή εικόνα για το πώς η κίνηση του εδάφους σε συνδυασμό με την ιστορία της εξόρυξης αλλάζει το πρόσωπο του φυσικού τοπίου.
Η νέα τεχνική από τους μηχανικούς του Πανεπιστημίου αποκαλύπτει έναν πιο ολοκληρωμένο χάρτη των ανυψώσεων και καθιζήσεων του εδάφους που προκαλείται από την αποίκηση περιοχών πάνω από παλιά ορυχεία

Η έρευνα έχει επικεφαλή τον Δρ Andrew Sowter του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου. "Αυτή η μέθοδος μας επιτρέπει να μελετήσουμε μοτίβα των αργών μετακινήσεων – σε κλίμακα χιλιοστών -  του φυσικού τοπίου κατά μήκους μεγάλων περιοχών στο Ηνωμένο Βασίλειο. Σχεδόν όπου και να κοιτάξουμε βλέπουμε σημάδια από το  βιομηχανικό μας παρελθόν.  Σε μεγάλες εκτάσεις της γης μας, συμπεριλαμβάνοντας πόλεις, κωμοπόλεις, υποδομές  καθώς και γεωργικές και δασικές εκτάσεις, που βρίσκονται πάνω από ορυχεία κλεισμένα εδώ και δεκαετίες, παρατηρούμε  μια ανύψωση του εδάφους με σταθερό ρυθμό."
Η έρευνα βασίζεται στην υπάρχουσα τεχνολογία που επιτρέπει στους μηχανικούς να χρησιμοποιούν τη τεχνολογία των δορυφορικών ραντάρ και να μετρήσουν σημεία στο έδαφος μέσα σε ένα χρονικό διάστημα ώστε να εκτιμηθεί κατά πόσον κινούνται προς τα πάνω  ή υποχωρούν προς τα κάτω.
Μια από τις εφαρμογές της νέας τεχνικής είναι η  μελέτη της κίνησης αυτής του εδάφους που αλληλεπιδρά με τα φυσικά ρήγματα, καθώς αυτή η αλληλεπίδραση θα μπορούσε ενδεχομένως να προκαλέσει σεισμική δραστηριότητα.
Η έρευνα θα μπορούσε επίσης να είναι ζωτικής σημασίας για την εκτίμηση μελλοντικών προβλημάτων όσον αφορά τις καθιζήσεις και ανυψώσεις του εδάφους που συνδέονται με άλλους τύπους δραστηριοτήτων, όπως η διαδικασία δημιουργίας «καταγμάτων» σε πετρώματα σχιστόλιθου με ενέσεις υγρών ώστε να σπάσουν και να απελευθερώσουν τα φυσικά αέρια.
Ο Sowter έχει εργαστεί στο παρελθόν πάνω σε έρευνα  για τις «βυθιζόμενες» πόλεις της Κίνας, όπου μερικές από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές της χώρας, όπως η Σαγκάη, βουλιάζουν κάτω από το βάρος πανύψηλων ουρανοξυστών.

ΕλΕΜ