22Αύγουστος2019

Αρχική Ειδήσεις Επαγγελματικά Νέα Πολιτικοί Μηχανικοί Επιστήμονες δημιούργησαν σωματίδια που αυτοσυναρμολογούνται

Επιστήμονες δημιούργησαν σωματίδια που αυτοσυναρμολογούνται

episthmones-dhmiourghsan-swmatidia-pou-autosunarmologountaiΕπιστήμονες έχουν δημιουργήσει νέα είδη σωματιδίων, στο 1% της διαμέτρου μιας ανθρώπινης τρίχας, που συναρμολογούνται αυθόρμητα σε δομές που θυμίζουν μόρια αποτελούμενα από άτομα. Αυτά τα νέα σωματίδια συγκεντρώνονται μαζί ή "αυτο-συναρμολογούνται" για να σχηματίσουν δομές με τρόπους που προηγουμένως ήταν αδύνατο να γίνουν και δίνουν υποσχέσεις για την κατασκευή προηγμένων οπτικών υλικών και κεραμικών.


Η μέθοδος αυτή, που περιγράφεται στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού Nature, αναπτύχθηκε από μια ομάδα χημικών, χημικών μηχανικών, και φυσικών από τα New York University, Harvard School of Engineering & Applied Sciences, Harvard Department of Physics, και τη Dow Chemical Company.
Η μέθοδος αυτή επικεντρώνεται στην ενίσχυση της αρχιτεκτονικής των κολλοειδών, μικροσκοπικά σωματίδια ομοιόμορφα διασκορπισμένα μέσα σε ένα ρευστό μέσο. Τα κολλοειδή αποτελούνται από αντικείμενα καθημερινής χρήσης, όπως το χρώμα, το γάλα, η ζελατίνη, το γυαλί, η πορσελάνη, όμως οι δυνατότητές τους για τη δημιουργία νέων υλικών παραμένουν σε μεγάλο βαθμό ανεκμετάλλευτες.