22Αύγουστος2019

Τα σπίτια δεν ξεχνούν τον σεισμό

Μεγάλη καταπόνηση προκαλούν στα κτίρια οι διαδοχικοί ισχυροί σεισμοί των τελευταίων ημερών. «Ένα παλιό σπίτι στη Μεθώνη, για παράδειγμα, απορρόφησε μέσα σε μια εβδομάδα ενέργεια τριών σεισμών μεγέθους μεγαλύτερου των 6 Ρίχτερ. Τα κτίρια έχουν “μνήμη”. Η ενέργεια κάθε νέου σεισμού προστίθεται σε αυτήν του προηγούμενου», αναφέρει ο καθηγητής Αντισεισμικής Τεχνολογίας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου κ. Παναγιώτης Καρύδης.

Ο καθηγητής συμβουλεύει τους κατοίκους όλης της Πελοποννήσου, στην ευρύτερη περιοχή της οποίας σημειώθηκαν πολλοί και ισχυροί σεισμοί το τελευταίο διάστημα, «να εξετάσουν προσεκτικά το σπίτι τους. Ακόμα και μια μικρή ρωγμή δείχνει ότι η αλυσίδα της ελαστικότητας του κτιρίου έσπασε». Ο κ. Καρύδης επισημαίνει ότι «εάν έχουμε πάρει τα μέτρα μας, εάν παρατηρούμε τα σημάδια των κτιρίων και κάνουμε τις απαραίτητες επεμβάσεις όπου χρειάζεται, δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα. Υπάρχουν κτίρια ηλικίας 100 και 150 χρόνων που έχουν ζήσει πολλούς σεισμούς και εξακολουθούν και είναι εξαιρετικά ασφαλή. Αυτό συμβαίνει γιατί οι ιδιοκτήτες τους τα προσέχουν και τα συντηρούν».

Την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η σεισμική διέγερση στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, παρά το γεγονός ότι ευτυχώς δεν έχουν προκληθεί σοβαρές ζημιές, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι σε συγκεκριμένες κατηγορίες κτιρίων, οι ιδιοκτήτες τους πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. «Ένας έλεγχος από έναν μηχανικό προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχει πρό βλημα και σε τι βαθμό», τονίζει ο κ. Καρύδης.

Πάντως, οι προσεισμικοί έλεγχοι, αν και είναι υποχρεωτικοί σε όλα τα δημόσια κτίρια, δεν γίνονται. «Η πρόληψη σώζει. Είναι απαράδεκτο για μια χώρα με τόσο έντονη σεισμική δραστηριότητα, όπως είναι η Ελλάδα, να μη γίνονται προσεισμικοί έλεγχοι», αναφέρει ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας καθηγητής Κώστας Μακρόπουλος. «Τα τελευταία εφτά χρόνια, από το 2001 που είναι υποχρεωτική η διενέργεια αυτών των ελέγχων, έφτασαν στα γραφεία του Οργανισμού μόλις 6.500 καρτέλες. Οι κατά τόπους νομαρχίες που είναι αρμόδιες έλεγξαν μόλις 6.500 κτίρια δηλαδή. Όμως τα δημόσια κτίρια στην Ελλάδα είναι περισσότερα από 80.000: Νηπιαγωγεία, σχολεία, νοσοκομεία, ταχυδρομεία αλλά και τα ίδια τα κτίρια των δήμων και των νομαρχιών. Υπάρχουν νομαρχίες- τις οποίες δεν θέλω να κατονομάσω αυτήν την στιγμή- οι οποίες δεν μας έστειλαν ούτε μια καρτέλα έλεγχου από το 2001 έως σήμερα. Λένε ότι δεν έχουν το προσωπικό και τα χρήματα. Εγώ ρωτάω, δεν μπορούν να βρουν έναν πολιτικό μηχανικό να ελέγχει ένα κτίριο την εβδομάδα; Θα αρκούσε», αναφέρει ο κ. Μακρόπουλος.

«Ο έλεγχος της αντοχής ενός κτιρίου θα μπορούσε να γίνει ακόμα και με την τοποθέτηση σε αυτό ειδικών υπερευαίσθητων αισθητήρων», αναφέρει ο κ. Γιώργος Τσαμασφίρος, καθηγητής Μηχανικής και Αντοχής Υλικών του ΕΜΠ. «Οι αισθητήρες αυτοί καταγράφουν την ταλάντωση του κτιρίου. Έτσι, δημιουργείται ένας φάκελος γι΄ αυτό. Γνωρίζει κανείς το ιστορικό του, την καταπόνηση των υλικών του, τη φθορά από τον χρόνο. Και αναλόγως κάνει παρεμβάσεις, υποστηλώσεις, ανακατασκευές και ό,τι άλλο χρειάζεται».

TA NEA, Παρασκευή 22-Φεβ-2008
Ρεπορτάζ: Χρήστος Μανωλάς