15Νοέμβριος2019

Το φράγμα Chirkey στον Βόρειο Καύκασο

to-fragma-chirkey-ston-voreio-kaukaso1

Ο υδροηλεκτρικός σταθμός (ΥΗΣ) Chirkey, εγκατεστημένης ισχύος 1.000 MW έχει κατασκευασθεί στον ποταμό Sulak στην περιφέρεια Νταγκεστάν του Βορείου Καυκάσου. Είναι ο μεγαλύτερος ΥΗΣ της περιοχής και το φράγμα του είναι το υψηλότερο στην Ρωσία. Η κατασκευή του έργου άρχισε το 1964 και ολοκληρώθηκε το 1978. Το φράγμα είναι τοξωτό, ύψους 232,5 m και μήκους στέψης 338 m. Το πάχος του φράγματος κυμαίνεται από μόλις 6,0 m στην στέψη μέχρι 30,0 m στην βάση.

Για την κατασκευή του απαιτήθηκαν 1.275.000 m3 σκυροδέματος. Ο συνολικός όγκος του ταμιευτήρα ανέρχεται σε 2,78 δις m3.
Πρόκειται για ένα επιβλητικό και δυσχερές μεγάλο έργο. Το πλάτος του πυθμένα φαραγγιού Chirkey στην θέση του φράγματος είναι μόλις 30 m. Λόγω της δυσπρόσιτης θέσης και γεωτεχνικών προβλημάτων της περιοχής η κατασκευή του έργου αποτέλεσε πρόκληση για τους μηχανικούς.  Η εγκατεστημένη ισχύς του ΥΗΣ ανέρχεται σε 1000 MW και η μέση ετήσια παραγωγή του σε 2,5 δις kWh.
Λόγω της στενότητας του φαραγγιού κατάντη του φράγματος, η στάθμη ροής εμφανίζει διακύμανση έως 15 m. Για τον λόγο αυτό ο σταθμός παραγωγής είναι υπόγειος. Οι υδροστρόβιλοι τροφοδοτούνται με πέντε αγωγούς προσαγωγής διαμέτρου 5,50 m.
Τον Μάιο του 1970, κατά την κατασκευή του έργου, σημειώθηκε σεισμική δόνηση εντάσεως 8R. Το φράγμα δεν υπέστη ζημιές αλλά η πρόοδος των εργασιών μειώθηκε. Για την σκυροδέτηση του φράγματος χρησιμοποιήθηκαν καλωδιωτοί γερανοί.

to-fragma-chirkey-ston-voreio-kaukaso2

 

 

Πηγή: e-archimedes.gr