19Νοέμβριος2019

Αρχική Ειδήσεις Επαγγελματικά Νέα Πολιτικοί Μηχανικοί Μια πολλά υποσχόμενη νέα σύνθεση σκυροδέματος από την Ρωσία

Μια πολλά υποσχόμενη νέα σύνθεση σκυροδέματος από την Ρωσία

mia-polla-uposxomenh-nea-sunthesh-skurodematos-apo-th-rwsia

Ρώσοι ερευνητές επέτυχαν νέα σύνθεση σκυροδέματος που επιτρέπει την διάστρωση του μίγματος ακόμη και υπό ακραίες καιρικές συνθήκες. Επιπρόσθετα η νέα σύνθεση εμφανίζει υψηλότερη αντοχή από τα συνήθη σκυροδέματα, ενώ παράλληλα ο χρόνος απόκτησής της είναι αρκετά μικρότερος (ταχεία απόκτηση αντοχών).
Οι ιδιότητες της νέας αυτής σύνθεσης την καθιστούν ιδανική για επείγουσες επεμβάσεις αποκατάστασης ζημιών γεφυρών, φραγμάτων και δρόμων, και μάλιστα υπό οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες.


Το μίγμα αποτελείται από άμμο, διαβαθμισμένα γρανιτικά αδρανή και τσιμέντο, όπως και οι συνήθεις συνθέσεις σκυροδέματος. Η διαφορά του έγκειται στην προσθήκη ειδικού πολυμερούς σε υγρή μορφή αντί για νερό, το οποίο προσδίδει στο νέο σκυρόδεμα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του.
Σύμφωνα με τον Αλεξάντρ Νικιτιούκ, επικεφαλής της ομάδας που ανέπτυξε την νέα σύνθεση στο Ρωσικό Χημικό-Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μεντελέγιεφ: "Το μίγμα δοκιμάσθηκε επιτυχώς σε θερμοκρασίες μέχρι και -28°C, υπό καταρρακτώδη βροχή και ακόμη και κάτω από το νερό".
Το ειδικό πολυμερές υγρό περιβάλλει όλα τα συστατικά, τα συνθέτει μεταξύ τους, και ταυτόχρονα τα προστατεύει από τις χημικές επιδράσεις, ακόμη και από δραστικά οξέα.
Όπως δήλωσε η Ελένα Πισαρένκο, ερευνήτρια του Ινστιτούτου, "Εάν πάρουμε ένα δείγμα συμβατικού μπετόν και το τοποθετήσουμε σε υδροχλωρικό οξύ, από τα πρώτα δευτερόλεπτα θα αρχίσει να αποσυντίθεται. Όμως επί δοκιμίων της νέας σύνθεσης δεν υπάρχουν ενδείξεις της αντίδρασης".
Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτή η ιδιότητα είναι σημαντική για τις επεμβάσεις αποκατάστασης βλαβών και ζημιών ή την πρόληψη αυτών σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις, γέφυρες, άνω διαβάσεις κλπ, που οφείλονται στην έκθεση σε δραστικά χημικά ή την χρήση αντιπαγωτικών διαλυμάτων (π. χ. στους αυτοκινητοδρόμους και τις οδικές γέφυρες).
Άλλη μια σημαντική ιδιότητα του νέου μπετόν είναι η ταχύτητα πήξης. Είναι αναντικατάστατο για την αντιμετώπιση διαρροών σε φράγματα και υδατοφράχτες καθώς και την ταχεία αντιμετώπιση ζημιών σε αεροδιαδρόμους. Για να αποκτήσει πλήρη αντοχή το συμβατικό μπετόν χρειάζεται τουλάχιστον δύο εβδομάδες (με τσιμέντο υψηλής αντοχής R), ενώ η νέα σύνθεση αποκτά πλήρη αντοχή σε μιάμιση ώρα και μάλιστα σημαντικά υψηλότερη εκείνης του συμβατικού σκυροδέματος (σχεδόν κατά δύο φορές).
Το νέο σύνθετο μπετόν κάνει για όλα, και όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές, το κόστος του δεν θα υπερβαίνει αισθητά αυτό των συμβατικών μιγμάτων.

 

 

Πηγή: e-archimedes.gr