22Αύγουστος2019

Αρχική Ειδήσεις Επαγγελματικά Νέα Πολιτικοί Μηχανικοί Έρευνα χρησιμοποιεί απόβλητα της βιομηχανίας χαρτιού για την κατασκευή τούβλων

Έρευνα χρησιμοποιεί απόβλητα της βιομηχανίας χαρτιού για την κατασκευή τούβλων

ereuna-sxrisimopoiei-apovlhta-ths-biomhxanias-xartiou-gia-thn-kataskeuh-touvlwn Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Χαέν (Ισπανία) έχουν αναμείξει απόβλητα από τη βιομηχανία χαρτιού με κεραμικά υλικά που χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία κατασκευών. Το αποτέλεσμα είναι ένα τούβλο που έχει χαμηλή θερμική αγωγιμότητα δηλαδή δρα ως καλός μονωτής. Ωστόσο, η μηχανική αντοχή του απαιτεί περαιτέρω βελτίωση.
"Η χρήση των αποβλήτων της βιομηχανίας χαρτιού θα μπορούσε να επιφέρει οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη καθώς αυτό σημαίνει ότι τα υλικά που θεωρούνται απόβλητα μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν ως πρώτες ύλες."

Αυτό είναι ένα από τα συμπεράσματα της μελέτης που αναπτύχθηκε από ερευνητές στο Upper Polytechnic School του Linares (πανεπιστήμιο της Χαέν), η οποία έχει δημοσιευθεί στο Fuel Processing Technology journal.
Οι επιστήμονες συνέλλεξαν κυτταρώδη απόβλητα από ένα εργοστάσιο χαρτιού (ανακυκλωμένα στην συγκεκριμένη περίπτωση) μαζί με λάσπη από τον καθαρισμό των λυμάτων του. Στο εργαστήριο, ανάμειξαν στη συνέχεια τα υλικά αυτά με πηλό που χρησιμοποιείται στις κατασκευές και πέρασαν το μίγμα από μία μηχανή πίεσης ώστε να δημιουργήσουν τούβλα.
"Η προσθήκη των αποβλήτων σημαίνει ότι το τελικό προϊόν έχει χαμηλή θερμική αγωγιμότητα και ως εκ τούτου είναι ένα καλό μονωτικό υλικό», εξηγεί η Carmen Martínez, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Χαέν.
Ένα άλλο από τα πλεονεκτήματα της προσθήκης των αποβλήτων στα τούβλα είναι ότι παρέχουν ενέργεια λόγω του οργανικού υλικού που περιέχουν. Αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει να μειωθεί η κατανάλωση καυσίμου και ο χρόνος που απαιτείται για την παραγωγή τούβλων.
Αυτή τη στιγμή οι διαστάσεις του πρωτοτύπου είναι μικρές (3 x 1 x 6 εκ.). Αλλά η ομάδα έχει ήδη δοκιμάσει μεγαλύτερα τούβλα και τα αποτελέσματα είναι παρόμοια. "Σε γενικές γραμμές, η τεχνική αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει σε εξοικονόμηση ενέργειας και πρώτων υλών για τα εργοστάσια τούβλων μαζί με περιβαλλοντικά οφέλη από τη χρήση των αποβλήτων που είχαν αρχικά απορριφθεί," προσθέτει Martínez.
Η ερευνήτρια αναγνωρίζει, ωστόσο, ότι η «αχίλλειος πτέρνα» αυτών των τούβλων είναι χαμηλότερη μηχανική αντοχή τους σε σύγκριση με τα παραδοσιακά τούβλα, αν και αυτή η παράμετρος είναι πάνω από το επιτρεπτό όριο. Υπάρχουν ακόμα μερικά προβλήματα όσον αφορά στην προσκόλληση και τη διαμόρφωση αυτών των κομματιών που έχουν υψηλά ποσοστά περιεκτικότητας απορριμμάτων χαρτιού.
Η ομάδα συνεχίζει την αναζήτησή της για τη χρυσή τομή μεταξύ της αντοχής και της αντίστασης του υλικού και εξακολουθεί να ερευνά τα πλεονεκτήματα της προσθήκης και άλλων προϊόντων, όπως η λάσπη από τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας νερού ή υπολείμματα που προέρχονται από την παραγωγή μπύρας, ελαιόλαδου και βιοντίζελ.

 

ΕΛΕΜ