22Αύγουστος2019

Ενεργειακά πιστοποιητικά στα κτίρια

Υποχρεωτική καθίσταται η έκδοση πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης όλων των κτηρίων, κατά τη διαδικασία πώλησης ή ενοικίασής τους, ανεξαρτήτου παλαιότητας τα οποία είναι πάνω από 50 τετραγωνικά μέτρα, σύμφωνα με τροποποίηση που έφερε ο υπουργός Ανάπτυξης στη Βουλή. Όπως δήλωσε ο κ. Χρήστος Φώλιας κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη μείωση ενεργειακής κατανάλωσης των κτηρίων, το μέτρο προβλέπεται να ισχύσει άμεσα. Αρχικά το νομοσχέδιο προέβλεπε την έκδοση του συγκεκριμένου πιστοποιητικού για όλα τα κτίρια άνω των 1.000 τετραγωνικών μέτρων. 

Κανονισμός ενεργειακής απόδοσης των κτηρίων

Όπως τόνισε ο κ. Φώλιας, "η αγορά ακινήτων και οι αρμόδιοι φορείς καλούνται πλέον να εξοικειωθούν με τα νέα γεγονότα άμεσα προκειμένου να αποφευχθούν καθυστερήσεις ή παρερμηνείες, θα συνεπικουρηθούν από μία μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης, σχετικά με τη διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθήσουν για την έκδοση του πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης σε σύντομο χρονικό διάστημα και με τη μικρότερη δυνατή επιβάρυνση για τους ιδιοκτήτες, καθώς και για την εντατική εκπαίδευση των αρμοδίων φορέων".

Το νομοσχέδιο, που κατέθεσε στη Βουλή ο Υπουργός Ανάπτυξης προβλέπει ότι σε ένα εξάμηνο θα ισχύσει Κανονισμός ενεργειακής απόδοσης των κτηρίων.

Σύμφωνα με αυτόν, για την έκδοση οικοδομικής άδειας νέου ή ριζικής ανακαίνισης κτηρίου άνω των 1000 τ.μ. θα απαιτείται εκπόνηση μελέτης ενεργειακής απόδοσης, ενώ για τη μεταβίβαση ή την ενοικίαση νέου κτιρίου άνω των 50 τετραγωνικών θα είναι απαραίτητο το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης (εκδίδεται μετά την ολοκλήρωση του κτιρίου).

Παράλληλα ιδρύεται Σώμα Ενεργειακών Επιθεωρητών που θα ελέγχουν λέβητες (20-100 ΚW) ανά 5 έτη, λέβητες (άνω 100 KW) ανά 2 έτη, λέβητες Φυσικού Αερίου ανά 4 έτη και εγκαταστάσεις κλιματισμού (άνω των 12 kW ) ανά 5 έτη.

Η ενεργειακή κατανάλωση του κτιριακού τομέα αντιστοιχεί στο 40% της συνολικής ενεργειακής κατανάλωσης σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και στο 50% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και άλλων αερίων που ενισχύουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και προκαλούν την κλιματική αλλαγή.

Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8
06/05/2008