19Σεπτέμβριος2019

Αρχική Ειδήσεις Επαγγελματικά Νέα Ηλεκτρολόγοι-Μηχανολόγοι Μηχανικοί Ένας τεράστιος Σταθμός Τηλεθέρμανσης στο Κρασνογιάρσκ της Ρωσίας

Ένας τεράστιος Σταθμός Τηλεθέρμανσης στο Κρασνογιάρσκ της Ρωσίας

enas-terastios-stathmos-thlethermanshs-sto-krasnogiarsk-ths-rwsias1

Στην Ρωσία βρίσκει κανείς ευρύτατη εφαρμογή της τηλεθέρμανσης των αστικών περιοχών μέσω μεγάλης κλίμακας κεντρικών μονάδων (Σταθμοί Τηλεθέρμανσης, ΣΤΘ) και υπογείων δικτύων μεταφοράς θερμού ύδατος. Το Κρασνογιάρσκ είναι μια μεγάλη πόλη της Ρωσίας στην Σιβηρία, όπου επί οκτώ μήνες τον χρόνο επικρατούν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Η πόλη διαθέτει τρείς μεγάλους ΣΤΘ.


Η κατασκευή της μονάδας ΣΤΘ-3 άρχισε το 1981. Από το 1992 έως το 2012 λειτουργούσε ως σταθμός τηλεθέρμανσης. Από το Μάρτιο του 2012 άρχισε η συμπαραγωγή ηλεκτρικής ενεργείας. Το προσωπικό της μονάδας ανέρχεται σε 560 άτομα. Η θερμική απόδοση του ΣΤΘ-3 ανέρχεται σε 630 Gkal/h. Η μονάδα χρησιμοποιεί ως καύσιμο γαιάνθρακα που προέρχεται από ανθρακωρυχείο σε απόσταση 162 km και μεταφέρεται επί τόπου σιδηροδρομικώς. Μέρος του καυσίμου αποθηκεύεται και το υπόλοιπο κονιορτοποιείται και οδηγείται στους ειδικούς προς τούτο καυστήρες των ατμολεβήτων.

enas-terastios-stathmos-thlethermanshs-sto-krasnogiarsk-ths-rwsias2

Οι λέβητες διαθέτουν οριζόντια κυλινδρικά τύμπανα στα οποία το νερό και ο ατμός διαχωρίζονται με την μέθοδο του "εξατμιστικού κατόπτρου" (evaporation mirror). Τα καυσαέρια, αφού έχουν ψυχθεί στους περίπου 130 °C, οδηγούνται σε ηλεκτροστατικά φίλτρα όπου παρακρατείται η ιπτάμενη τέφρα. Υπέρθερμος ατμός θερμοκρασίας 545 °C οδηγείται υπό πίεση στους ατμοστροβίλους. Ο σταθμός λειτουργεί με σύστημα υδροδότησης συνεχούς ροής και δεν χρησιμοποιούνται πύργοι ψύξεως. Το νερό λαμβάνεται από τον ποταμό Γιενισέι αφού διέλθει από σειρά φίλτρων. Μετά την χρήση του επιστρέφει στο ποταμό, αφού προηγουμένως αναμειχθεί με επαρκείς ποσότητες ψυχρού νερού για την αποφυγή θερμικής ρύπανσης κατάντη.

enas-terastios-stathmos-thlethermanshs-sto-krasnogiarsk-ths-rwsias3

 

 

Πηγή: e-archimedes.gr