20Ιούνιος2019

Ελληνική πατέντα για ρεύμα από τα κύματα

ellhnikh-patenta-gia-reuma-apo-ta-kumataΜπορούν τα ελληνικά νησιά να κα­λύψουν τις ενεργειακές τους ανά­γκες από τα κύματα της θάλασσας; Είναι εφικτό απαντούν έλληνες επιστήμονες. «Οι κυματοθραύστες στα λιμάνια των νησιών δέχονται παθητικά την ενέργεια των κυμάτων. Είναι ογκόλιθοι ή κομμάτια σκυροδέματος που σπάζουν τα κύματα σε μικρότερα και προστα­τεύουν τα αγκυροβολημένα σκάφη.

Αυτή η θραύση των κυμάτων, όμως, είναι εκμεταλ­λεύσιμη» περιγράφει στα «ΝΕΑ» ο μηχανολό­γος - μηχανικός Βασίλης Κουμπάκης από τη Θεσσαλονίκη.  
«Οδη­γός» για την παραγωγή ενέργειας από τα θαλάσσια κύματα είναι για τους ειδικούς το πρόγραμμα Pelamis (από το αρχαιοελληνικό πηλαμύς, κοινώς παλαμίδα), που υλοποιείται ανοικτά της Πορτογαλίας από τη σκωτσέζικη εταιρεία Ocean Power Delivery. Πρόκειται για τρία μεταλλικά σπονδυλωτά «φίδια», καθένα από τα οποία έχει μήκος 170 μέτρα και διαθέτει τρεις γεννήτριες 250 κιλοβάτ. Οι σπονδυλωτές κατασκευές αντλούν την ενέργεια των κυμά­των και μεταφέρουν την πίεση σε λάδι, το οποίο περιστρέφει τη γεννήτρια ηλεκτρικού ρεύματος.
Οι γεννήτριες παράγουν 2.250 κιλοβάτ, ενέρ­γεια ικανή για να καλύψει τις ανάγκες 2.000 ανθρώπων. Το πείραμα κόστισε 8 εκατ. ευρώ, όμως δεν έχει καταστεί λειτουργικό μέχρι σή­μερα. Κι αυτό γιατί το κόστος κατασκευής και συντήρησης είναι υπέρογκο, ενώ ο χρόνος απόσβεσης είναι επίσης ασύμφορος.
Η πρόταση του κ. Κουμπάκη είναι η κατασκευή ενεργειακών κυ­ματοθραυστών στα λιμάνια των νησιών μας που μοιάζει απλή: Ειδικοί, ενεργειακοί, κυματοθραύ­στες θα δεσμεύουν την ενέργεια των κυμάτων, θα τη μετατρέπουν σε μηχανική ενέργεια, ώστε να θέτουν σε κίνηση τον στρόβιλο γεννήτριας για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
«Καθαρή, αδιάκοπη παράγωγη ενεργείας» σημειώνει ο κ. Κουμπάκης, ο οποίος έχει πι­στοποιήσει τη μηχανική πατέντα και θα την παρουσιάσει σε σημερινό συνέδριο στη Θεσ­σαλονίκη. Το συνέδριο οργανώνει το σώμα ομότιμων καθηγητών ΑΕΙ Βόρειας Ελλάδας σε συνεργασία με το ΙΕΕ Κεντρικής Μακεδονίας και έχει θέμα τις ελληνικές ευρεσιτεχνίες και εφευρέσεις.
Δεν είναι ο πρώτος επιστήμονας στη χώρα μας που μελετά την παραγωγή ενέργειας από τα θαλάσσια κύματα. Ήδη από τη δεκαετία του '70 συνάδελφοι του μηχανικοί έχουν καταγράψει τη δυναμική και το ύψος των θαλάσσιων κυμάτων, αρχικά στο Ιόνιο Πέλαγος και μετέπειτα στο Αιγαίο. Όπως έχει διαπιστωθεί στην κλειστή θάλασσα της Μεσογείου τα πιο δυναμικά κύματα γεννιούνται στο Αιγαίο και ειδικότερα στη νοη­τή θαλάσσια γραμμή που ξεκινά από τα Στενά των Δαρδανελίων και καταλήγει ανατολικά της Αττικής, πιθανόν εξαιτίας της κίνησης αέριων μαζών στην ίδια κατεύθυνση.
«Ακολουθώντας αυτή τη νοητή γραμμή, διαπι­στώνουμε ότι στις ανατολικές ακτές της Λήμνου και τις δυτικές της Λέσβου, καθώς και σε νησιά, όπως η Κύθνος και τα Κύθηρα, καταγράφονται κύματα με ενέργεια έως και 10 κιλοβάτ ανά μέτρο κύματος κατά τη μεγαλύτερη διάρκεια του έτους, ενέργεια που είναι εκμεταλλεύσιμη» περιγράφει ο κ. Κουμπάκης. Ο ενεργειακός κυματοθραύστης, τον οποίο σχεδίασε, θα είναι πλωτός.

 

 

Πηγή: Τα Νέα