20Ιούνιος2019

Baxter | Το ρομπότ που …. διδάσκεται

baxter-to-rompot-pou-didaskeiΣυνήθως, όταν σκεφτόμαστε βιομηχανικά ρομπότ, μας έρχονται στο μυαλό εικόνες μεγάλων εταιρειών με τεράστια εργοστάσια και πληθώρα γραμμών παραγωγής, όπως η Ford ή η Honda. Όμως, με τη σημερινή ανακοίνωση του ρομπότ Baxter, αυτό θα μπορούσε σύντομα να αλλάξει.

Κατασκευασμένο στη Βοστώνη από την Rethink Robotics, κοστίζει περίπου το μισό από το πιο φθηνό, σύγχρονο βιομηχανικό ρομπότ που κυκλοφορεί στην αγορά και είναι πολύ πιο φιλικό προς το χρήστη. Δεν απαιτεί εμπειρογνώμονες ή προσαρμοσμένο λογισμικό κατά τη διδασκαλία νέων καθηκόντων.

Σύμφωνα με την εταιρεία, ο Baxter, μπορεί να εκπαιδευτεί όπως ακριβώς διδάσκεται ένα άτομο. Αυτό σημαίνει ότι ένας εργαζόμενος σε ένα εργοστάσιο θα μπορούσε να διδάξει τον Baxter να εκτελεί μια εργασία καθοδηγώντας φυσικά τα δύο του χέρια να κάνουν τις απαιτούμενες κινήσεις. Η διαδικασία αυτή διαρκεί το πολύ μισή ώρα και δεν απαιτεί συγγραφή κώδικα. Από τη στιγμή που έχει μάθει μια ακολουθία κινήσεων, είναι σε θέση να εφαρμόσει κοινή λογική σε αυτό που κάνει. Αν του πέσει ένα αντικείμενο για παράδειγμα, καταλαβαίνει ότι πρέπει να πάρει ένα άλλο, προκειμένου να ολοκληρώσει το έργο του.

Αυτή η κοινή λογική, σε συνδυασμό με διάφορους ολοκληρωμένους αισθητήρες, επιτρέπει στον Baxter να γνωρίζει και να καταλαβαίνει το περιβάλλον του. Επομένως, είναι σε θέση να λειτουργεί με ασφάλεια κοντά σε ανθρώπους, επιβραδύνοντας τις κινήσεις του όταν εισέρχονται στο χώρο εργασίας και σταματώντας τις εντελώς όταν έρχεται –απροσδόκητα- σε επαφή μαζί τους.

Πέραν του κόστους αγοράς του, αυτό που μπορεί να προσελκύσει τους μικρότερους κατασκευαστές, είναι το γεγονός ότι το ρομπότ μπορεί να είναι έτοιμο να εκπαιδευτεί σε λιγότερο από μία ώρα μετά την παραλαβή του. Λόγω του ότι μπορεί να εκπαιδευτεί σχετικά γρήγορα, μπορεί να εκτελέσει πολλές λειτουργίες σε πολλές περιοχές, ακόμη και μέσα στην ίδια μέρα.

Οι ιδιοκτήτες θα έχουν τη δυνατότητα να επεκτείνουν τις δυνατότητες του ρομπότ με τακτικές ενημερώσεις του λογισμικού του. Μερικές από αυτές τις ενημερώσεις θα έρθουν με τη μορφή ενός συστήματος ανάπτυξης, το οποίο θα επιτρέπει στους ειδήμονες να αναπτύξουν νέο λογισμικό.

 

Πηγή: wordpress.com