13Νοέμβριος2019

Αρχική Ειδήσεις Επαγγελματικά Νέα Γενικού Ενδιαφέροντος Πεπραγμένα της ΕλΕΜ στη Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ 2015-2019

Πεπραγμένα της ΕλΕΜ στη Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ 2015-2019

 

Με την αποχώρηση του Προέδρου του ΤΕΕ το 2015, ο τότε πρόεδρος και ιδρυτής της ΕλΕΜ Θεόδωρος Σεραφίδης, ως Α’ Αντιπρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής ανέλαβε τα καθήκοντα του Προεδρεύοντος δίνοντας με την ευκαιρία αυτή ώθηση τόσο στην ανάδειξη των προβλημάτων λειτουργίας του Επιμελητηρίου όσο, κυρίως, στα ζητήματα καθημερινότητας του επαγγελματία Μηχανικού. Σε μια θητεία 90 και μόνο ημερών, η ΕλΕΜ έδωσε δείγμα γραφής για τη δυνατότητά της να υλοποιήσει το όραμα που από την ίδρυσή της προβάλλει σε κάθε ευκαιρία στοχεύοντας σε ένα «ΤΕΕ των Μηχανικών»:

Σε αυτό το χρονικό διάστημα το ΤΕΕ:

  • Άνοιξε τις πόρτες του σε όλους τους μηχανικούς.
  • Προχώρησε στη διευθέτηση χρόνιων εκκρεμοτήτων
  • Οργανώθηκε οικονομικά
  • Αξιοποίησε όλο το προσωπικό του
  • Προσπάθησε να ελέγξει τον αθέμιτο ανταγωνισμό.

Παράλληλα η ΕλΕΜ έδωσε τον έντιμο αγώνα με την άψογη διαδικασία που εξασφάλισε ο Πρόεδρος της Αντιπροσωπείας και Αντιπρόεδρος της παράταξης, Γιάννης Κυριακόπουλος με τη σταθερή του προσήλωσή του στην δημοκρατική λειτουργία του ανώτατου οργάνου των μηχανικών. Στην θητεία αυτή προσέφερε και θεσμικό έργο, συγκροτώντας ειδικές επιτροπές για την εφαρμογή του Κώδικα Δεοντολογίας και την αναμόρφωση του Κώδικα Απόδοσης Πειθαρχικών Ποινών, καθώς και για την παραγωγή θέσεων του ΤΕΕ για το Ασφαλιστικό, επιτροπές οι οποίες παρέδωσαν τελικά πορίσματα.

Με τις εκλογές του 2016, εκπρόσωπος της ΕλΕΜ στην Διοικούσα Επιτροπή αναδείχθηκε από τους αιρετούς συναδέλφους ο Γιάννης Κυριακόπουλος, που στη συνέχεια εκλέχτηκε και Πρόεδρος της παράταξης. Κατά την θητεία αυτή η ΕλΕΜ, στα ασφυκτικά πλαίσια λειτουργίας των οργάνων που επέβαλλε η απερχόμενη διοίκηση, προσπάθησε να αναδείξει τα προβλήματα της καθημερινότητας των συναδέλφων και να δρομολογήσει κατευθύνσεις για την επίλυσή τους. Σε αυτήν την προσπάθεια οι παρεμβάσεις της, μεταξύ άλλων, αφορούσαν σε:

• Παρεμβάσεις υπέρ της στελέχωσης και λειτουργίας των Μόνιμων Επιτροπών και Ομάδων Εργασίας του Επιμελητηρίου. Οι επιτροπές σε αυτήν τη θητεία εντέχνως καταργήθηκαν προκειμένου οι προσωπικές απόψεις του Προέδρου του να παρουσιάζονται ως θεσμικές προτάσεις του ΤΕΕ.
• Παρέμβαση υπέρ του κοινωνικού συνόλου για τη σύνδεση του τιμήματος των Πλειστηριασμών με το Ελάχιστο Κόστος Κατασκευών στο πραγματικό εμβαδόν του ακινήτου. Το θέμα ετέθη στη Διοικούσα Επιτροπή, υπήρξε άρνηση συζήτησης και κατατέθηκε ως ψήφισμα στην Αντιπροσωπεία όπου και ψηφίστηκε ομόφωνα.
• Κωδικοποίηση του ελέγχου των κατασκευών από τους ελεγκτές δόμησης για τη διασφάλιση της διαφάνειας και της αντικειμενικότητας.
• Παρεμβάσεις υπέρ της πρόληψης της ρευστοποίησης των επαγγελματικών δικαιωμάτων όλων των ειδικοτήτων των Μηχανικών και κατά της εξίσωσης (με ισοτιμία και αντιστοιχία τίτλων σπουδών) των διπλωμάτων των Πολυτεχνείων με τα Πτυχία των ΤΕΙ και των Κολλεγίων.
• Παρεμβάσεις για την ανασφάλεια δικαίου που δημιουργεί η δαιδαλώδης πολεοδομική νομοθεσία και τη συνακόλουθη ποινικοποίηση του επαγγέλματος του μηχανικού με την υπέρμετρη απόδοση στους ιδιώτες ευθυνών και ρόλων που ανήκουν στη δημόσια διοίκηση.
• Διεκδίκηση της ενεργοποίησης, σύστασης και λειτουργίας της Εθνικής Υποδομής Γεωχωρικών Πληροφοριών με θεσμική θωράκιση, όπως η διαχρονική άποψη του ΤΕΕ επιτάσσει και στον αντίποδα των πυροτεχνημάτων περί Ψηφιακού Χάρτη.
• Παρακολούθηση και παρεμβάσεις στην κατεύθυνση της βελτιστοποίησης της λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας έκδοσης οικοδομικών αδειών δεδομένης της προάσπισης της διαφάνειας, της αξιοπρέπειας και του εξορθολογισμού που εν δυνάμει θα επιφέρει στην άσκηση του επαγγέλματος.
• Διαρκείς παρεμβάσεις με εποικοδομητικό κριτικό λόγο και συγκεκριμένες προτάσεις στο θέμα της Αξιοποίησης του ακίνητου του ΤΕΕ στο Μαρούσι. Για τις παρεμβάσεις αυτές λοιδωρηθήκαμε, αλλά δυστυχώς οι εξελίξεις και το ναυάγιο των ενεργειών του Προέδρου Γ. Στασινού, τελικά μας δικαίωσαν.
• Καταγγελίες για τον Αθέμιτο Ανταγωνισμό μέσω δήθεν Ερευνητικών Προγραμμάτων των ΑΕΙ.
• Παρέμβαση όπου στηλιτεύσαμε την προσωπική εμπλοκή του Προέδρου ως συντελεστή της Αξιοποίησης του Ελληνικού, η οποία παρουσιάζεται ως θεσμική εκπροσώπηση του ΤΕΕ χωρίς καμμία ενημέρωση, έγκριση ή/και Προγραμματική Σύμβαση. Επίσης, την αποδοχή εκ μέρους του τροποποιήσεων διατάξεων του Οικοδομικού Κανονισμού από αναρμόδιο Υπουργείο και χωρίς να ζητηθεί η άποψη των αρμόδιων επιστημονικών οργάνων.
• Παρέμβαση όπου αναγκαστήκαμε να καταγγείλουμε τον ίδιο μας τον Φορέα για Αθέμιτο Ανταγωνισμό ο οποίος, για την εκπόνηση του ΕΧΣ στο Μάτι, από θεματοφύλακας της διαφάνειας και της νομιμότητας προς όφελος της Κοινωνίας και των μελών του, μετατράπηκε σε Αναθέτουσα Αρχή «απευθείας αναθέσεων κατά παρέκκλιση κάθε ισχύουσας διάταξης» αποδεχόμενος, δια του Προέδρου του Γ. Στασινού, τη σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου,.

Η ευκαιρία για τον φορέα των μηχανικών δεν έχει χαθεί.
Οι πολύχρονες προσπάθειές μας μας εμπλούτισαν σε εμπειρία, δυνάμωσαν την αποφασιστικότητά μας, μας έπεισαν πως το ΤΕΕ των Μηχανικών μπορεί και είναι προ των πυλών.

Σε αυτήν την κατεύθυνση θεωρήσαμε αναγκαία, σήμερα περισσότερο από ποτέ, τη συγκρότηση ευρύτερου συλλογικού χώρου μέσα στο ΤΕΕ, συσπειρώνοντας δυνάμεις που στοχεύουν συλλογικά χωρίς περιορισμούς από τις κομματικές περιχαρακώσεις.

Οι ανεξάρτητες παρατάξεις Ελεύθεροι Επαγγελματίες Μηχανικοί (ΕλΕΜ) και Περιφερειακή Συνεργασία Μηχανικών αποφασίσαμε λοιπόν να ενώσουμε δυνάμεις συγκροτώντας τη Δημοκρατική Επιμελητηριακή Συμπαράταξη Μηχανικών (Δ.Ε.Σ.Μη) ως δυναμική έκφραση του δημοκρατικού-προοδευτικού χώρου με όλα τα χαρακτηριστικά της ελεύθερης σκέψης. Σκέψης και στάσης με τα θεσμικά χαρακτηριστικά ανοιχτών λειτουργιών, σκέψεων και δράσεων, βασισμένων σε τεκμηριωμένες θέσεις και προτάσεις.

Στο συλλογικό χώρο της Δ.Ε.Σ.Μη συμμετέχουν ισότιμα συνάδελφοι όλων των ηλικιών και ειδικοτήτων που είναι επιστημονικά και κοινωνικά ευαισθητοποιημένοι, με αυτοτελή παρουσία, μακριά από δογματισμούς και κατευθύνσεις που επιβάλλονται από κομματικούς ή άλλους, εκτός ΤΕΕ, χώρους.

Συνεχίζουμε λοιπόν.
Με τη στήριξη και τη συμμετοχή όλων των συναδέλφων που μοιράζονται την αγωνία μας για τη χώρα, την κοινωνία, τον κλάδο. Με συστηματική προσπάθεια ανάδειξης και επίλυσης των θεμάτων και προβλημάτων που το ΤΕΕ οφείλει να αντιμετωπίσει.

Με τη Δ.Ε.Σ.Μη οι Ελεύθεροι Επαγγελματίες Μηχανικοί και όλοι οι συνάδελφοι που πασχίζουν να ασκούν με αξιοπρέπεια το επάγγελμά τους θα διεκδικήσουν το νέο πνεύμα που το ΤΕΕ χρειάζεται. Η ΕλΕΜ και η Περιφερειακή Συνεργασία το ανέδειξαν, θα στεριώσουν το όραμά τους στη συνείδηση των συναδέλφων και θα ξαναφέρουν την ΑΝΟΙΞΗ στο ΤΕΕ.