13Νοέμβριος2019

Αρχική Ειδήσεις Επαγγελματικά Νέα Γενικού Ενδιαφέροντος ΩΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΤΕΕ ΜΕ ΧΘΕΣΙΝΗ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΝΟΜΟ

ΩΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΤΕΕ ΜΕ ΧΘΕΣΙΝΗ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΝΟΜΟ

 
Την ίδια στιγμή που η Κυβέρνηση αναζητά την μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση στην Βουλή προκειμένου να δοθεί λύση στο ζήτημα της ψήφου των απανταχού της γης Ελλήνων ομογενών, έκπληκτα τα μέλη του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος είδαμε χθες να υπερψηφίζεται τροπολογία του Υπουργού Υποδομών & Μεταφορών, στο πλαίσιο του Αναπτυξιακού Νόμου, όπου, μεταξύ άλλων, σε ανάλογο ζήτημα μικρότερης κλίμακας αλλά ιδίας αξίας, δυσκολεύει αν δεν αποστερεί το δικαίωμα της ψήφου των μηχανικών του ΤΕΕ στον τόπο τους, αν το πλήθος των εγγεγραμμένων είναι μικρότερο των πενήντα (50).

Δυστυχώς συνάδελφοι, όσα δεν κατάφερε η παράταξη της ΔΚΜ και ο Πρόεδρός της, κ. Γ. Στασινός, μέσα από τα θεσμικά όργανα του ΤΕΕ, επιτυγχάνεται δια της πλαγίας και εν κρυπτώ, μέσω της εν λόγω τροπολογίας σε άσχετο νομοσχέδιο της κυβέρνησης.

Εικάζουμε ότι η Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου δε μπορεί να προχώρησε σε πρωτοβουλία θεσμικών αλλαγών στο ΤΕΕ, δέκα μέρες προ των εκλογών του και σε αυτήν την πολιτική συγκυρία, χωρίς «παραινέσεις» και μάλιστα εμπλεκόμενη σε τεχνικά θέματα που αφορούν στο θεσμικό πλαίσιο και στις διαδικασίες της δημοκρατικής λειτουργίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Δικαιολογημένα η σκέψη των συναδέλφων βρίσκει λογική αναφορά στον, προσκείμενο στον κομματικό μηχανισμό της ΝΔ, απερχόμενο Προέδρο του ΤΕΕ, όταν όχι μόνο δεν ενημέρωσε, αλλά και δεν αντέδρασε, ως όφειλε, απαξιώνοντας με την συμπεριφορά του, την λειτουργία των θεσμικών οργάνων και των αρχών που διέπουν την δημοκρατική λειτουργία ενός τόσο σημαντικού και ιστορικού επιστημονικού φορέα, που σιγά-σιγά και μεθοδικά μετατρέπει σε ένα κλειστό κλαμπ ημετέρων και παρατρεχάμενων.

Συνάδελφοι,

Δεκάδες κάλπες στην Περιφέρεια δεν πρόκειται να στηθούν στις μεθεπόμενες εκλογές του ΤΕΕ και σοβούσης της οικονομικής κρίσης που μαστίζει εδώ και 10 χρόνια τόσο το επάγγελμα όσο και την ελληνική κοινωνία, είναι απολύτως βέβαιο ότι οι εναπομείναντες μηχανικοί, που ζουν και εργάζονται ακόμα στις εσχατιές της χώρας, νησιωτικές και άλλες, δε θα μπορέσουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Η αντίδραση των εκπρόσωπων των παρατάξεων: Περιφερειακή Συνεργασία Μηχανικών, ΕλΕΜ, Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία Μηχανικών-Οικολόγοι Μηχανικοί και Συνεργαζόμενοι, Πανεπιστημονική και ΑΡΑΓΕΣ-#block_ΤΕΕ, συνάδελφων μελών της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ, Κορνελάκης Γεώργιος, Κυριακόπουλος Ιωάννης, Ανδρεδάκης Νικόλαος, Κουτζής Δημήτριος και κ. Γιαννόπουλος Ιωάννης, ήταν άμεση. Μόλις ενημερωθήκαν το μεσημέρι της 23.10.2019 για την κατάθεση της επίμαχης τροπολογίας στο Αναπτυξιακό Νομοσχέδιο ζητήσαν το αυτονόητο, δηλαδή, την έκτακτη σύγκληση της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ.

Η απάντηση εκ μέρους του Προέδρου ήρθε περί τις 10 το βράδυ, για συνεδρίαση την επομένη, 24.10.2019 στις 9.00 το πρωί. Το αποτέλεσμα ήταν αναμενόμενο, έλλειψη απαρτίας, όπου πέρα από τους αιτούντες και τον Πρόεδρο, ο οποίος έφθασε με καθυστέρηση 1,5 ώρας, κανείς άλλος δεν προσήλθε. Οι παρατάξεις της σημερινής διοίκησης του ΤΕΕ (ΔΚΜ-ΔΗΣΥΜ-ΔΗΠΑΜ) ήταν απούσες, όπως και η Πρόεδρος της Αντιπροσωπείας, του ανώτατου οργάνου του ΤΕΕ και θεματοφύλακας του θεσμικού πλαισίου, κα Τ. Μοροπούλου.

Επειδή ωστόσο, παρά τις επιδιώξεις κάποιων, αδυνατούμε να πιστέψουμε ότι μπορεί αυτή να είναι η συμπεριφορά που επιφυλάσσει η Κυβέρνηση στον Τεχνικό κόσμο της απομακρυσμένης Ελληνικής Περιφέρειας, την καλούμε να επανεξετάσει το ζήτημα.

Καλούμε επίσης τους Μηχανικούς και ιδιαίτερα αυτούς που πλήττει η τροπολογία να αντιδράσουν με την ψήφο τους στις επερχόμενες εκλογές.

ΕλΕΜ & Περιφερειακή Συνεργασία Μηχανικών