13Νοέμβριος2019

Αρχική Ειδήσεις Επαγγελματικά Νέα Γενικού Ενδιαφέροντος Η επίθεση στον Τεχνικό Κόσμο εντείνεται και η Διοίκηση του Τ.Ε.Ε πανηγυρίζει για τις γενικολογίες που υπόσχεται η Κυβέρνηση, ενώ υπονομεύει τις Συλλογικές αποφάσεις της Αντιπροσωπείας του

Η επίθεση στον Τεχνικό Κόσμο εντείνεται και η Διοίκηση του Τ.Ε.Ε πανηγυρίζει για τις γενικολογίες που υπόσχεται η Κυβέρνηση, ενώ υπονομεύει τις Συλλογικές αποφάσεις της Αντιπροσωπείας του

Με το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή από την Κυβέρνηση επιβεβαιώνεται με το χειρότερο τρόπο η ορθότητα της πρωτοβουλίας που πήραμε στην Αντιπροσωπεία του Τ.Ε.Ε στις 5 Οκτωβρίου, ώστε να τοποθετηθεί δυναμικά η Βουλή των Μηχανικών σχετικά με την εξίσωση των Κολλεγίων με τα Πολυτεχνεία. Η υποκρισία της Διοίκησης του Τ.Ε.Ε (η ΔΚΜ ψήφισε το κοινό ψήφισμα που κατατέθηκε) ξεπέρασε κάθε όριο μιας και η συγκεκριμένη, σχεδόν ομόφωνη, απόφαση της Αντιπροσωπείας δεν προωθήθηκε ποτέ στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ούτε καν στους Μηχανικούς. Το δε Προεδρείο της Αντιπροσωπείας (ΔΗΠΑΜ, ΔΚΜ, ΔΗΣΥΜ, ΡΙΖΟΠΡΟΜ), υπεύθυνο για την προάσπιση των αποφάσεων του σώματος, ατένιζε και αυτό αμέριμνο μπροστά στην καταφανή και χωρίς προηγούμενο υπονόμευση των αποφάσεων του ανώτατου αποφασιστικού Οργάνου του Τ.Ε.Ε.

Είναι η ίδια πολιτική κοινοπραξία που έπαθε αφωνία όταν ισοπεδωνόταν ο χάρτης της Τριτοβάθμιας Τεχνολογικής Εκπαίδευσης και η διακηρυττόμενη Διαβάθμιση Ανάληψης Τεχνικής Ευθύνης πετιόταν στον κάλαθο των αχρήστων από την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας. Είναι η ίδια συμμαχία που αναγκάστηκε να αναδιπλωθεί σε άτακτη υποχώρηση από τις υγιείς δυνάμεις της Αντιπροσωπείας όταν η πλειοψηφία της Διοικούσας προσπάθησε να υποβαθμίσει τα Περιφερειακά Τμήματα ή ακόμα και να τα καταργήσει.

Και υπάρχει και συνέχεια….

Τι άλλο προβλέπει το πολυνομοσχέδιο; Επέκταση των μελετοκατασκευών ακόμη και στις αστικές αναπλάσεις αφού πρώτα νομοθέτησαν την κατάργηση των Αρχιτεκτονικών διαγωνισμών για έργα που εντάσσονται σε Β.Α.Α και Ο.Χ.Ε. Στο όνομα της απορρόφησης του ΕΣΠΑ και μπροστά στην εγγενή αδυναμία των Δήμων να υλοποιήσουν τα προγράμματα των οποίων είναι τελικοί δικαιούχοι, διαφαίνεται ο σοβαρός κίνδυνος να βρεθούμε στα αντίθετα αποτελέσματα, δηλαδή την υποβάθμιση του δομημένου περιβάλλοντος. Χωρίς διαβούλευση με την κοινωνία, με τους πολίτες απόντες.

Και το κερασάκι στην τούρτα……

Η κυβέρνηση πριν τις εκλογές υποστήριζε την ανάθεση της επίβλεψης των δημοσίων έργων από ιδιωτικούς φορείς και η Διοίκηση του Τ.Ε.Ε σιωπούσε. Σήμερα η κυβέρνηση προχωρά ένα βήμα παρακάτω και νομοθετεί την ανάληψη καθηκόντων ΑΝΑΘΕΤΟΥΣΑΣ Αρχής σε ΤΕΧΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΟ (;;;) για την εκτέλεση άμεσων τεχνικών εργασιών στατικής και τεχνικής φύσης σε κτιριακές υποδομές, ενώ θα μπορούσε, όπως προβλέπεται, να υπάρξει προγραμματική σύμβαση μεταξύ φορέων του Δημοσίου. Ανοίγουν την κερκόπορτα για την πλήρη αποδόμηση των Δημόσιων Τεχνικών υπηρεσιών με διατάξεις οι οποίες πάσχουν ακόμη και από πλευράς Κοινοτικής Νομοθεσίας.

Και το Τ.Ε.Ε;;;

Το Τ.Ε.Ε ατενίζει…εκτός και εάν προσδοκά η Διοίκηση του να αναλάβει αυτόν το ρόλο, μιας και στην αξιοποίηση του οικοπέδου του Τ.Ε.Ε στο Μαρούσι τα πήγε περίφημα…, τόσο περίφημα ώστε να αναλάβει ο Πρόεδρος και καθήκοντα Τεχνικού Συμβούλου για το Ελληνικό..(σε αυτά θα επανέλθουμε).

Μα ο κλάδος κερδίζει……λέει η ΔΚΜ

Η ΔΚΜ πανηγυρίζει για το Μητρώο Υποδομών (πρόταση που έχει κατατεθεί από το ΤΕΕ προ αμνημονεύτων χρόνων) το οποίο τελικά είναι χωρίς δεσμευτικά χρονοδιαγράμματα, δεν περιγράφει το πλαίσιο με το οποίο θα εμπλέκεται το Υπουργείο Υποδομών, οι φορείς που είναι υπεύθυνοι για την κατασκευή και συντήρηση έργων και υποδομών (Δήμοι, Περιφέρειες κλπ), ποιος θα είναι ο ρόλος του Τ.Ε.Ε ενώ μάλιστα προβλέπεται η ανάθεση του ακόμα και σε Ιδιωτικούς Φορείς. Είναι δυνατόν να υποτιμούν τόσο πολύ τη νοημοσύνη μας;

Η ΔΚΜ πανηγυρίζει για τον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη (πρόταση που έχει κατατεθεί από το ΤΕΕ προ αμνημονεύτων χρόνων και προσπαθεί εναγωνίως ο νυν Πρόεδρος να την καρπωθεί προσωπικά ενώ αποτελεί κοινοτική υποχρέωση της χώρας εδώ και μια δεκαετία για την οποία είναι υπόλογη και επαπειλούνται πρόστιμα) ενώ τα βήματα και οι διαδικασίες που απαιτούνται για να υλοποιηθεί (καταγραφή και καταχώρηση στοιχείων από Δασικούς Χάρτες, θεσμικές γραμμές: οριοθετήσεις οικισμών, ζωνών προστασίας και ειδικών ρυθμίσεων, αιγιαλών κλπ) είναι τόσες, που πραγματικά απορεί ο μέσος Μηχανικός για το εάν μας θεωρούν κουτούς ή ιθαγενείς που θα μας πουλήσουν καθρεφτάκια. Το θεσμικό πλαίσιο για τη δημιουργία της βάσης γεωχωρικών δεδομένων υπάρχει από το 2011, οποιοσδήποτε Πολεοδομικός και Χωροταξικός σχεδιασμός είναι έωλος χωρίς αυτή και το ΤΕΕ, αντί να ελέγχει τη Διοίκηση για αυτήν την ολιγωρία, πρακτικά συναινεί στις εξαγγελίες νέων κύκλων μη εφαρμόσιμων μελετών με κατασπατάληση εθνικών και κοινοτικών πόρων.

 

Και η ΔΗΣΥΜ; η ΔΗΣΥΜ τι λέει;

Η ΔΗΣΥΜ ακολουθεί την ΔΚΜ και ψελλίζει κάτι κουβέντες για προοδευτικό πρόσημο στο Τ.Ε.Ε όταν δεν έχει παρέμβει σε κανένα θέμα, δεν έχει αρθρώσει λόγο αντίστασης σε καμμιά από τις μεθοδεύσεις, ούτε έχει καταψηφίσει έστω και μία πρόταση της ΔΚΜ. Ούτε ΜΙΑ φορά δεν έχει θίξει όλα όσα υφίσταται ο κλάδος των μηχανικών με την ανοχή του ΤΕΕ…..

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΡΟΪΔΙΑ

ΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΟΦΕΙΛΟΥΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΙΣ ΤΥΧΕΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥΣ

Σε αυτές τις εκλογές οι Μηχανικοί οφείλουν να τοποθετηθούν με την ενεργή παρουσία τους. Μην αφήσετε με την αποχή ή την ανοχή σας τους ίδιους και τους ίδιους για άλλη μια φορά να καθορίσουν το μέλλον του Κλάδου.

ΔΥΝΑΜΩΣΤΕ ΤΗ ΦΩΝΗ ΣΑΣ
ΕλΕΜ- Περιφερειακή Συνεργασία Μηχανικών

Δ. Ε. Σ. Μη
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ