16Δεκέμβριος2018

Αρχική Ειδήσεις Επαγγελματικά Νέα Γενικού Ενδιαφέροντος Η ΠΥΛΗ ΤΟΥ ΑΣΤΕΡΑ: αφορμή και πρόκληση για τον ορισμό της ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ μας ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ

Η ΠΥΛΗ ΤΟΥ ΑΣΤΕΡΑ: αφορμή και πρόκληση για τον ορισμό της ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ μας ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ

 

Από δημοσιεύσεις στο διαδίκτυο πληροφορηθήκαμε ότι ανάμεσα στα κατεδαφιστέα που ενέκρινε το Υπουργείο Περιβάλλοντος για την αναβάθμιση ξενοδοχείων στην Βουλιαγμένη, είναι και η Πύλη του Αστέρα.

Πρόκειται για την κεντρική είσοδο του συγκροτήματος, που αποτελεί ένα έργο που σχεδίασαν οι Ρένα Σακελλαρίδου και η Μόρφω Παπανικολάου (Sparch Sakellaridou/Papanikolaou Architects) το 2008.

Η Πύλη έχει τιμηθεί με High Commendation στο 1ο World Architecture Festival το 2008, την πρώτη και ίσως την μόνη, τέτοια διάκριση έργου στην Ελλάδα. Επίσης έχει τιμηθεί με υποψηφιότητα στα Βραβεία Mies Van der Rohe (2009) και με Special Mention από το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής (2010). 

Με τα δεδομένα αυτά, οι αρχιτέκτονες της ΕλΕΜ εκφράζουμε  την αντίθεσή μας στη φημολογούμενη απόφαση της διοίκησης και θεωρούμε ότι το έργο αυτό αποτελεί ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΜΑΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ και ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΘΕΙ  ώστε να αποτελέσει στοιχείο ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ για τις επόμενες γενιές.

Οι αρχιτέκτονες της ΕλΕΜ, με βάση τις διεθνείς συνθήκες για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς που η χώρα μας έχει συνυπογράψει και θεσμοθετήσει,  θεωρούμε μη σύννομη την όποια διαδικασία για κατεδάφιση της Πύλης του Αστέρα και καλούμε τη Διοίκηση να επανεξετάσει τη σχετική αδειοδότηση!

ΕλΕΜ

 

 

(φωτογραφίες: Εριέττα Αττάλι)