19Οκτώβριος2019

d-house-ena-spiti-gemato-antifaseis

D house | Ένα σπίτι γεμάτο αντιφάσεις

Τοποθετημένο στις όχθες του ποταμού, όπου τα φρέσκα νερά συναντούν την παλίρροια, το ''D house'' καλλιεργεί αντιφάσεις. Μπορεί να είναι είτε ένα καταφύγιο ή ένας χώρος υποδοχής, είτε ένας προσωπικός χώρος ή ένας χώρος για πάρτι. Ο χαρακτήρας του συγκεκριμένου σπιτιού ποικίλλει ανάλογα με τις διαθέσεις των κατοίκων του. Το σημείο διακρίνεται από πολυπλοκότητα και ταυτόχρονα από απλότητα. Η αρχιτεκτονική του σπιτιού παίζει με διαλεκτικά σύνολα, ακριβώς όπως ένα τοπίο αντλεί τη δύναμή του από την αντιπαράθεση των στοιχείων του.

Περισσότερα...

ta-nea-grafeia-toy-arxitektonikoy-omiloy-cuningham-group

Τα νέα γραφεία του αρχιτεκτονικού ομίλου «Cuningham Group»

Τα νέα γραφεία του αρχιτεκτονικού ομίλου «Cuningham Group» έχουν σχεδιαστεί για να ενισχύσουν τα στοιχεία εκείνα στα οποία η εταιρεία δίνει έμφαση, όπως είναι η βιωσιμότητα, η συνεργασία και η δημιουργικότητα.

Το κτίριο που στεγάζεται το γραφείο έχει μετατραπεί από μια υπάρχουσα αποθήκη στο χώρο που είναι σήμερα και βρίσκεται κοντά σε ένα μονοπάτι για ποδήλατα. Μεγάλες εκτάσεις γυαλιού και τέσσερις φεγγίτες θα εισαγάγουν μια πληθώρα από φυσικό φως, ενώ αεραγωγοί θα επιτρέψουν στον φρέσκο αέρα να κυκλοφορήσει μέσα στο χώρο και να εξέλθει στο αντίθετο άκρο του κτιρίου.

Περισσότερα...

ta-containers-ths-elpidas

Τα Containers της ελπίδας

Οι ιδιοκτήτες της μικρής αυτής κατοικίας ονειρεύονταν μία ζωή πιο απλή, στο αγρόκτημά τους στην Κόστα Ρίκα, χωρίς να χρειαστεί να ξοδέψουν μια περιουσία. O αρχιτέκτονας Benjamin Garcia Saxe πρότεινε να κατασκευάσει το καινούριο τους σπίτι από μεταχειρισμένα containers. Η κατοικία τους κατασκευάστηκε το 2011 και κόστισε 40,000$.

Ο αρχιτέκτονας Saxe χρησιμοποίησε δύο containers των 12 μέτρων μήκους, περίπου, τοποθετημένα παράλληλα με τον κατά μήκος άξονά τους, δημιουργώντας ένα κενό ενδιάμεσα. Το κενό αυτό μετατράπηκε στον κεντρικό διάδρομο της κατοικίας, ενώ οι υπόλοιποι χώροι της τοποθετούνται εκατέρωθεν του διαδρόμου.

Περισσότερα...

ta-nea-grafeia-ths-google-sto-doyvlino

Τα νέα γραφεία της Google στο Δουβλίνο

Τα καινούρια γραφεία της Google βρίσκονται στο ψηλότερο εμπορικό κτίριο στο Δουβλίνο, το Montevetro ή αλλιώς, όπως αποκαλείται πλέον, Google Docks. Σχεδιασμένο από την Camenzind Evolution, στο Google Docks, στεγάζονται τα κεντρικά γραφεία για την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

Οι εργαζόμενοι προέρχονται από 38 χώρες παγκοσμίως, ενώ οι γλώσσες οι οποίες ακούγονται στα γραφεία είναι 46. Στους εργαζομένους προσφέρεται γυμναστήριο, πισίνα, τραπέζι μπιλιάρδου, λαχανί μαξιλάρες που μοιάζουν με τεράστια φασόλια, ενώ κοινή γλώσσα για όλους είναι η «διασκέδαση». Προκειμένου να αυξηθεί η δημιουργικότητα στα γραφεία της, η Google προσφέρει άφθονο φαγητό στην καφετέρια του κτηρίου και μπύρα στην Ιρλανδέζικη παμπ.

Περισσότερα...

meletes-morfologikwn-kanonwn-domhshs-kai-arxitektonikhs

Μελέτες Μορφολογικών Κανόνων Δόμησης και Αρχιτεκτονικής

Με αφορμή τις πρόσφατες αναθέσεις από το ΥΠΕΚΑ των πρώτων 17 σχετικών (με το θέμα) μελετών ο ΣΑΔΑΣ –  Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων έχει να παρατηρήσει τα παρακάτω:

- Μεγάλο ποσοστό των μελετών αυτών ανατίθενται με όρους απαράδεκτα υψηλών εκπτώσεων γεγονός που δημιουργεί ιδιαίτερα έντονες ανησυχίες για την ποιότητα της εκπόνησής τους.

- Οι, κατά την ίδια χρονική περίοδο, αναθέσεις εκπόνησης πολλών μελετών στο ίδιο μελετητικό σχήμα δημιουργεί επίσης αμφιβολίες για τη δυνατότητα ανταπόκρισης στις ανάγκες ενός ιδιαίτερα «φιλόδοξου» (με βάση την προκήρυξή του) προγράμματος καταγραφής – ερμηνείας – πρότασης.

Περισσότερα...