22Αύγουστος2019

Αρχική Ειδήσεις Επαγγελματικά Νέα Αρχιτέκτονες ΕλΕΜ - Συγκρότηση οργάνων διοίκησης του ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ

ΕλΕΜ - Συγκρότηση οργάνων διοίκησης του ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ

Οι εκάστοτε διοικήσεις του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ αποφασίζουν τις δράσεις, την πολιτική, τις συμμαχίες ή και τις ρήξεις και είναι υπεύθυνες για την εικόνα του συλλόγου σε κάθε περίοδο.

Την τελευταία τριετία, σε μια περίοδο πρωτοφανών για τον κλάδο θεσμικών αλλαγών, μια περίοδο καταστροφική οικονομικά για το χώρο των αρχιτεκτόνων και των μηχανικών γενικότερα, η ΕλΕΜ, μεταξύ άλλων, υιοθέτησε μια προσπάθεια αντιστροφής της κομματικo-παραταξιακής περιχαράκωσης και της εικόνας πόλωσης του συλλόγου και, στα πλαίσια των δυνατοτήτων που η δύναμή της προσέδιδε, λειτούργησε συμβάλλοντας σε μία υπερπροσπάθεια επικέντρωσης κατά προτεραιότητα στα προβλήματα που με υπευθυνότητα και ρεαλισμό μπορούσαν να αντιμετωπιστούν από το σύλλογο.

 

Παράλληλα η ΕλΕΜ έθεσε, μέσα από τη δράση και τις ολοκληρωμένες προτάσεις που κατέθετε, γενικότερους πολιτικούς στόχους που έμμεσα επηρεάζουν τους σκοπούς του συλλόγου και την καθημερινότητα των μελών του, ως επαγγελματιών και επιστημόνων. Ανταποκρινόμενη στις ανάγκες των συναδέλφων που την τίμησαν με την ψήφο τους, προχώρησε σε αυτή την προσπάθεια βασισμένη στο διάλογο, τη συναίνεση, την καταστατική νομιμότητα και το ρεαλισμό. Στόχευσε, συγκροτημένα και δημιουργικά, σε μια άλλη φυσιογνωμία του συλλόγου.

Κατά τα χρόνια αυτής της θητείας ζήσαμε την πιο βίαιη υποβάθμιση της ζωής και του επαγγέλματός μας μαζί με ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες για τη συλλογική αντιμετώπιση των προβλημάτων μας παράλληλα, με την αναγκαιότητα της ενδυνάμωσης της αλληλεγγύης μεταξύ μας. Σε αυτή λοιπόν την περίοδο προτάξαμε τη διεκδίκηση των αναγκαίων συνθηκών, ώστε η απασχόληση και η επιβίωση από το επάγγελμα να διασφαλίζεται με αξιοπρεπείς όρους. Αναλυτική παρουσίαση της άοκνης προσπάθειάς μας σε όλα τα πεδία δράσης του συλλόγου και των αποτελεσμάτων της υπάρχει στα προεκλογικά μας κείμενα και στα πεπραγμένα.

Οι αρχιτέκτονες ΕλΕΜ σύντομα συνειδητοποιήσαμε ότι ο ΣΑΔΑΣ, εκτός από την προσπάθειά του να συσπειρώσει τα μέλη του απέναντι σε ότι θίγει το επιστημονικό κύρος και την αξιοπρεπή άσκηση του επαγγέλματος για τον κλάδο μας με την απαιτούμενη επιστημονική τεκμηρίωση και αγωνιστική συνέπεια, είχε να αντιπαλέψει και τα σοβαρά προβλήματα επιβίωσης του ίδιου του συλλογικού μας φορέα. Προσπαθήσαμε να αντιμετωπίσουμε, μαζί με τις δυσκολίες της τρέχουσας συγκυρίας και τις παθογένειες του παρελθόντος οι οποίες συνέβαλλαν επίσης στην κατάσταση που αντιμετωπίζει ο σύλλογος. Από την αρχή της θητείας επισημάνθηκε η ολιγωρία και η ανεπάρκεια στην οργάνωση του συλλόγου σε σχέση με την οικονομική του επιβίωση. Στο τέλος της, είμαστε περήφανοι που, από τις θέσεις ευθύνης που αναλάβαμε, καταφέραμε να ξεπεράσουμε πολλά από τα αδιέξοδα που αντιμετωπίσαμε και μας είναι πλέον ξεκάθαρα τα αναγκαία βήματα για την αυτοδύναμη και ισχυρή παρουσία του συλλόγου μας στα τεκταινόμενα του κλάδου και της χώρας.

Προτείναμε έναν Προγραμματισμό Δράσεων που υιοθετήθηκε και συνδιαμορφώθηκε από όλα σχεδόν τα μέλη του ΔΣ, συμβάλλαμε στις προσπάθειες υλοποίησής του, διερευνήσαμε τις  δυνατότητες αύξησης των εσόδων του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ, σε σύνδεση με τον ψηφισμένο Προγραμματισμό Δράσεων, προσπάθεια που αναγκαστικά αποτέλεσε άμεση προτεραιότητα για τη διασφάλιση της βιωσιμότητάς του.

Όσοι μας «κρεμούν» κομματικές ταμπέλες ή και μας εντάσσουν στις «καθεστωτικές δυνάμεις» θα προσέφεραν ουσιαστικά στον αναγκαίο διάλογο, αν μας απαριθμούσαν τις προσπάθειές τους να τιμήσουν την ψήφο και τη θέση ευθύνης με την οποία τους τίμησαν οι συνάδελφοι στη θητεία που τελείωσε μέσα από προτάσεις και δράσεις που ανέλαβαν και τις οποίες δε στηρίξαμε.

Η ΕλΕΜ πιστεύει ότι κάθε δραστηριότητα εμπεριέχει πολιτική θέση, αντιπαρερχόμενη ωστόσο τις όποιες προσπάθειες κομματικής περιχαράκωσης, θεωρώντας ότι αυτή εξυπηρετεί όσους αρνούνται να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Το ζητούμενο ήταν και είναι, η ενεργοποίηση όλων στην κατεύθυνση της εξασφάλισης εκείνων των σχέσεων ανάδρασης όπου οι συνάδελφοι θα πλαισιώσουν τον Σύλλογό τους, ο οποίος, αντίστοιχα, θα τους εξασφαλίζει ανάσα στήριξης και δημιουργικότητας στη δύσκολη αυτή, κοινωνικοοικονομικά, περίοδο.

Υπάρχουν πολλά που έγιναν και άλλα τόσα που ενώ υιοθετήθηκαν δεν δρομολογήθηκαν λόγω ελλείμματος στην ενεργοποίηση όλων των εκλεγμένων και πολλά που εκκρεμούν ακόμα ώστε ο σύλλογος να ανταποκρίνεται στα πολλαπλά πεδία δράσης του. Το σίγουρο είναι ότι όποιοι και να αναλάβουν θεσμικές θέσεις στον σύλλογο, θα είναι λίγοι αν δε στηριχθούν με τη συμβολή και ενεργοποίηση όλων. Η πρόκληση αφορά όλους όσους θα εκλεγούν στο 15μελές διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου. Αν δεν ξεπεραστεί η παθογένεια της μικροπαραταξιακής σκοπιμότητας κάθε προσπάθεια θα είναι λίγη. Η εμπειρία μας από την τελευταία τριετία ανέδειξε όλα τα παραπάνω και επεκτείνουμε τη σκέψη όσων κειμένων έχουν ήδη κυκλοφορήσει (εν όψει της επικείμενης συγκρότησης των οργάνων διοίκησης του ΣΑΔΑΣ) θεωρώντας ότι:

 • Είναι, σε κάθε περίπτωση, αναγκαία η συγκρότηση προτάσεων που θα στηρίζουν τις απαιτήσεις μας για ριζικές θεσμικές αλλαγές.
 • Σοβαρή προϋπόθεση για την αρωγή μας σε κοινωνικά κινήματα, αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, αποτελεί η ενδυνάμωση της μαζικότητας του συλλόγου και μέσα από δομικές και καταστατικές αλλαγές.
 • Το υποτιθέμενο έλλειμμα ενημέρωσης, που τίθεται συχνά αποτελεί άλλοθι και μόνο, όταν το πρόβλημα έγκειται στην δημιουργία κινήτρων που θα προσελκύσουν το ενδιαφέρον των συναδέλφων να συμβάλλουν στην πορεία του συλλόγου τους.
 • Το έλλειμμα στην λειτουργία των επιτροπών οφείλεται στη περιορισμένη διαθεσιμότητα συντονιστών με διάθεση και ικανότητα να τις ωθούν δημιουργικά και αποτελεσματικά.
 • Η πλήρης αποφυγή των «δια περιφοράς» αποφάσεων προϋποθέτει τη δυνατότητα οικονομικής στήριξης ώστε να διασφαλίζεται η δημοκρατική λειτουργία των οργάνων. Οι ρυθμοί της δράσης που απαιτούνται στο σύλλογο δεν καλύπτονται με ένα ΔΣ το μήνα και η δημοκρατικά αντιπροσωπευτική του λειτουργία προϋποθέτει την κάλυψη των οδοιπορικών.
 • Το προεδρείο της Αντιπροσωπείας οφείλει να ενεργοποιεί διαπαραταξιακές και διαπεριφερειακές επιτροπές ανταποκρινόμενο σε ένα ρόλο που θα διασφαλίζει τη δημοκρατική λειτουργία του φορέα μας μέσα από την ενεργοποίηση του συνόλου των αντιπροσώπων.
 • Τα πεδία δράσης του συλλόγου είναι πολλά και σ’ αυτή την προσπάθεια δεν περισσεύει κανείς. Οι παρατάξεις, σε όλα τα επίπεδα διοίκησης του συλλόγου οφείλουν, ξεπερνώντας στείρες μικροκομματικές αντιπαραθέσεις, να ενεργοποιούν τα μέλη τους, να προτείνουν ιδέες και δράσεις με ανάληψη ευθυνών υλοποίησης, ώστε να βοηθούν με ουσιαστικό τρόπο στη λύση των προβλημάτων.

Οι αρχιτέκτονες της ΕλΕΜ είμαστε ελεύθεροι επαγγελματίες που θέλουμε να ζούμε από τη δουλειά μας και πασχίζουμε (σε επιστημονικό και συνδικαλιστικό επίπεδο) για την άσκηση της αρχιτεκτονικής προς όφελος της κοινωνίας, με όρους αξιοπρέπειας. Το χρέος μας απέναντι στους συναδέλφους που μας τιμούν με την ψήφο τους είναι η προσφορά με τις παραπάνω αρχές από όποια θέση κι αν βρισκόμαστε.

Σε αντίθεση με τις κομματικοποιημένες παραταξιακές λογικές, δεν εξαρτούμε τις προσπάθειες, τη δουλειά και τη συνεισφορά μας στη συλλογική δράση από το εάν θα συναποτελούμε τη διοίκηση του ΣΑΔΑΣ και το έχουμε αποδείξει με τις παρεμβάσεις και το έργο μας είτε ως μέλη επιτροπών είτε ως μέλη της διοίκησης. Με αυτήν τη λογική συντασσόμαστε στην όποια προσπάθεια απαιτηθεί για την περαιτέρω ανταπόκριση του ΣΑΔΑΣ στις αρχές και τους στόχους του και φροντίζουμε να την εμπλουτίζουμε με τον προβληματισμό και τους στόχους στους οποίους έχουμε δεσμευτεί.

Πάγια θέση της ΕλΕΜ, σε όποιο συνδικαλιστικό ή επιστημονικό φορέα και να συμμετέχει, είναι η αντιπροσωπευτικότητα στη διοίκησή του με έμφαση, κατά προτεραιότητα, στις δυνατότητες συμβολής κάθε μέλους ή παράταξης σε ένα κοινό πλαίσιο αρχών στο μέτρο της δυνατότητας που τους παρέχει η προτίμηση των συναδέλφων που εκφράζεται με την ψήφο τους.

Στον ΣΑΔΑΣ μένουν ακόμα πολλά να γίνουν και περισσότερα να ολοκληρωθούν. Στην προσπάθεια αυτή η δημοκρατική λειτουργία μαζί με την προάσπιση ενός αναμορφωμένου τρόπου διοίκησης όπου όλοι θα συμβάλλουν με συγκεκριμένες αρμοδιότητες, τακτικούς απολογισμούς και διάχυση των δράσεων προς όλους τους συναδέλφους και την κοινωνία, είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για τη διασφάλιση της συνέχειας και της συνέπειας του συλλογικού μας φορέα.

Οι αρχές που προτάσσει και υπηρετεί η ΕλΕΜ, με βάση και τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, προκειμένου είτε να στηρίξει, είτε να αναλάβει οποιαδήποτε θέση ευθύνης στον ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ, συμπυκνώνονται στα παρακάτω σημεία:

 • Την προσήλωσή μας στις αρχές και σκοπούς του Συλλόγου.
 • Τη συμβολή του στη διαμόρφωση των όρων ανάσχεσης της ανεργίας, και της προνοιακής και ασφαλιστικής κάλυψης όλων των συναδέλφων.
 • Την διενέργεια ειλικρινούς λόγου, ιδιαίτερα με τους νέους συναδέλφους, σε ότι αφορά τον ιστορικά «ελευθέριο χαρακτήρα» του επαγγέλματος με τις υποχρεώσεις, τις ευθύνες και τα δικαιώματα που συνεπάγεται.
 • Την ενεργή συμμετοχή του στη διαμόρφωση του «αρχιτεκτονικού γίγνεσθαι».
 • Τη συγκρότηση συλλογικών οργάνων με γνώμονα τον αυτοσεβασμό, το σεβασμό στην προσωπικότητα του άλλου, την αναγνώριση του δικαιώματος της διαφωνίας, την αποδοχή των καταστατικών διαδικασιών και των αποφάσεων της πλειοψηφίας και τη συμβολή στην υλοποίηση αυτών των αποφάσεων.
 • Τη ρεαλιστική και υπεύθυνη  αντιμετώπιση των οικονομικών του προβλημάτων.
 • Την καταστατική δομική αναδιάρθρωση και επανασυγκρότηση, ώστε ο ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ να ανταποκριθεί στους σκοπούς του, στο επιστημονικό και επαγγελματικό πεδίο, όπως και στην ανάδειξη και θεσμοθέτηση της αρχιτεκτονικής και του αρχιτέκτονα.

ΕλΕΜ