22Αύγουστος2019

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ


Συνάδελφοι

Εν όψει των εκλογών του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ που θα διεξαχθούν την Κυριακή 14.12.2014 στην έδρα του ΤΕΕ, Νίκης 4 Αθήνα, ευχαριστούμε τους συναδέλφους που μας εμπιστεύτηκαν και καλούμε όλους τους Αρχιτέκτονες να μας στηρίξουν ακόμη πιο μαζικά ώστε, σε αυτή τη ζοφερή κατάσταση την οποία βιώνουμε όλοι, με αυξημένη δύναμη να διεκδικήσουμε αυτά που αξίζουν στον κλάδο μας.

Η θητεία μας στο ΔΣ του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ

Οι Αρχιτέκτονες ΕλΕΜ ανέλαβαν ανεπιφύλακτα την ευθύνη που τους ανέθεσαν οι συνάδελφοι στον ΣΑΔΑΣ-Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων. Η δράση και η συνέπεια των Αρχιτεκτόνων ΕλΕΜ καθ’ όλη την θητεία του Δ.Σ. του ΣΑΔΑΣ, η εθελοντική προσφορά τους σε όλα τα επίπεδα δουλειάς του Συλλόγου, η άοκνη προσπάθεια παραγωγής επιστημονικού έργου και η αποδεδειγμένη, σήμερα πια, ορθότητα των θέσεών τους, συνέβαλαν καθοριστικά στη θεσμική και οικονομική επιβίωση του συλλόγου και έθεσαν νέες βάσεις στη δημοκρατική λειτουργία, στο συναινετικό κλίμα και στο άνοιγμα του συλλόγου σε όλα τα πεδία δραστηριοποίησης.

Οι θέσεις συμπυκνώνονται στην:

 • θεσμική προάσπιση του ελευθέριου επαγγέλματος του μηχανικού.
 • εξασφάλιση ασφαλούς, αξιοπρεπούς και βιώσιμου επαγγελματικού περιβάλλοντος.
 • μάχη κατά της ανεργίας του κλάδου.
 • προάσπιση του Ασφαλιστικού μας Φορέα και της περιουσίας του.
 • θεσμοθέτηση των επιστημονικών δραστηριοτήτων και επαγγελματικών δικαιωμάτων.
 • προώθηση της επαγγελματικής υπόστασής μας απέναντι στον στείρο κομματισμό.
 • διασφάλιση αξιοπρεπών αμοιβών.
 • πάταξη του αθέμιτου ανταγωνισμού και της γραφειοκρατίας.
 • διασφάλιση της ποιότητας ζωής και η προάσπιση του περιβάλλοντος.
 • υποστήριξη των επιστημονικών δράσεων των συλλόγων και της βιωσιμότητάς τους.
 • επικράτηση του ορθολογισμού και της κοινής λογικής.

Οι Αρχιτέκτονες ΕλΕΜ είμαστε υπόλογοι στους συναδέλφους στο μέτρο που δεν καταφέραμε να εμπνεύσουμε, να πείσουμε και να κινητοποιήσουμε για μεγαλύτερη καθημερινή συμμετοχή στις δραστηριότητες του συλλόγου, που αποτελεί αδήριτη ανάγκη, σήμερα για τον κλάδο.

Στην πορεία προς τις εκλογές, δεν θα «χαϊδέψουμε αυτιά» όπως δεν έχουμε κάνει ποτέ μέχρι σήμερα. Γιατί τώρα ξέρουμε καλά πού πατάμε, που πετύχαμε και πόσες πλευρές της συλλογικής κινητοποίησης και δράσης είναι ακόμα ζητούμενες.

Σε καιρούς έντονης κρίσης των θεσμών, πολιτικών, κοινωνικών και οικονομικών, πιστέψαμε και εν πολλοίς επαναπαυτήκαμε στην ιδέα ότι η συμμετοχή των συναδέλφων στην ενεργοποίηση και στις δράσεις του συλλόγου ήταν αυτονόητη, που ωστόσο αποδείχτηκε πανελλαδικά, κατώτερη των περιστάσεων. Οι αιτίες είναι πολλές και κυρίως οι παθογένειες του παρελθόντος απαιτούν συνεχή και συστηματική προσπάθεια για να απαλειφθούν από τη συνείδηση των συναδέλφων και των αντιπροσώπων τους, οι προκλήσεις όμως του παρόντος είναι πολλαπλές και προϋποθέτουν ένα δυνατό συλλογικό, συνδικαλιστικό και επιστημονικό φορέα για να απαντηθούν.

Τη δύναμη στον ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ τη δίνουν τα μέλη του. Μόνο οι συλλογικότητες που συσπειρώνουν τα μέλη τους μπορούν να πετύχουν, αρθρώνοντας ουσιαστικό και τεκμηριωμένο λόγο, δρώντας δυναμικά και αποφασιστικά, σε κάθε τους στόχευση.

Η συμβολή των αρχιτεκτόνων στην καθημερινή δράση του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ είναι θέμα δημοκρατίας και διαφάνειας στη λήψη των αποφάσεων. Η ηλεκτρονική ψηφοφορία, τα ηλεκτρονικά ενδοσυλλογικά «δημοψηφίσματα» και η ηλεκτρονική επικοινωνία, ζητήματα απόλυτα εφικτά με τα σύγχρονα μέσα, που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη συμμετοχή των συναδέλφων, στην έκφραση ιδεών, προβληματισμών και των προτάσεών τους, εξοικονομώντας χρόνο και χρήμα, σκόνταψαν κυρίως στην εξασφάλιση όρων ευρείας συναίνεσης στα πλαίσια των οργάνων του συλλόγου, όπως και κάθε άλλη εκσυγχρονιστική προσπάθεια για την λειτουργία του συλλόγου.

Η αποχή των συναδέλφων από τα κοινά σε συνδυασμό με την γενικευμένη οικονομική κρίση και τις αναχρονιστικές ενδοσυλλογικές διαδικασίες οδήγησαν στη συνεχή νόθευση της αντιπροσωπευτικότητας στις συγκλήσεις της Αντιπροσωπείας, του ανώτατου οργάνου του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ, με αποσυνθετικά αποτελέσματα για τον σύλλογο, που δεν στάθηκε ικανός να πάρει ούτε απόφαση για τα επαγγελματικά δικαιώματα στην σχετική Αντιπροσωπεία.    

Δομή, Λειτουργικότητα και Συνοχή του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ

Στις προτεραιότητες μας μαζί με την ανεργία, το ασφαλιστικό και τα επαγγελματικά δικαιώματα των μηχανικών είναι και η δομή του Συλλόγου. 

Μετά την ίδρυση του Τμήματος Αττικής ο ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ θα έπρεπε να επανακαθορίσει τη δομή του και να ενισχύσει τον επιτελικό του ρόλο σε Πανελλαδικό επίπεδο με σκοπό την απρόσκοπτη οριζόντια και κάθετη επικοινωνία, τον σωστό καταμερισμό έργου και την συνεχή ανταλλαγή εμπειριών και απόψεων μεταξύ των τμημάτων του και των συλλόγων, πράγμα που δεν έγινε.

Στην ΕλΕΜ εξ αρχής ήταν σαφές ότι, πέρα από τις όποιες καλές προθέσεις η σημερινή μορφή τοπικής οργάνωσης, στον ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ με την συλλειτουργία τμημάτων και συλλόγων είναι όχι μόνο προβληματική, αλλά σε πολλές περιπτώσεις κινείται στα όρια του ορθολογισμού και της νομιμότητας, ειδικότερα σε ότι αφορά στην εκλογική διαδικασία και στα οικονομικά.

Σε αυτή την βάση κατέθεσε προ τριετίας σχέδιο ανασυγκρότησης της δομής του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ που καταψηφίστηκε επί της αρχής μετ’ επαίνων. Σήμερα, φαίνεται ότι με διαφορά φάσης και όταν τα πράγματα έφθασαν στο απροχώρητο, κάποιοι συνάδελφοι αντιλήφθηκαν το πρόβλημα της ομογενοποίησης η οποία απαιτείται αν θέλουμε να δραστηριοποιηθούμε μέσα από μία σύγχρονη συλλογικότητα.

Η πρόταση των Αρχιτεκτόνων ΕλΕΜ είναι η μετατροπή των Τμημάτων σε Συλλόγους, υπό την προϋπόθεση ότι όλοι οι σύλλογοι θα εναρμονίσουν τα καταστατικά τους αναγνωρίζοντας την ΠΕΑ ως το ανώτατο συλλογικό όργανο των αρχιτεκτόνων. Αυτή είναι πραγματικά μια καθαρή θέση, που θα δώσει διέξοδο σε πολλά διοικητικά, οργανωτικά και οικονομικά προβλήματα και θα ανατάξει τον ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ, που ανεξάρτητα από την προσωπική ή την πολιτική εκτίμηση του καθενός το σίγουρο είναι ότι με τα σημερινά οικονομικά δεδομένα είναι απαγορευτική οποιαδήποτε άλλη δομή του ανώτατου συλλογικού οργάνου των αρχιτεκτόνων.

ΕλΕΜ και Παρατάξεις

Δυστυχώς για μια ακόμη θητεία απεδείχθη περίτρανα ότι οι κομματικές παρατάξεις είτε δεν μπορούν να ανταποκριθούν στους καιρούς, είτε υπακούουν σε προτεραιότητες που πόρρω απέχουν από τη ζοφερή πραγματικότητα που βιώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες μηχανικοί.

Τα μέλη μας έχουν αποδείξει ότι δεν επιδιώκουν τίτλους και καρέκλες, ούτε ενδιαφέρονται για φανταχτερές αλλά ανούσιες παραγράφους στο βιογραφικό τους πέραν της δουλειάς τους. Δεν χρωστάνε σε κόμματα και δεν υποχωρούν σε πιέσεις, ούτε ανέχονται ασταθείς πολιτικές ισορροπίες. Άλλωστε όλοι πλέον γνωρίζουν ότι η ΕλΕΜ μάχεται για τα συμφέροντα του κλάδου, ανεξάρτητα από τις πολιτικές και ιδεολογικές τους τοποθετήσεις των μελών της, καθώς η ΕλΕΜ είναι κυρίως ΙΔΙΟΤΗΤΑ. Οι κομματικές παρατάξεις, είναι αυτές που πληρώνοντας τα χρέη τους σε υπομηχανικούς και δημοσίους υπαλλήλους συνεχίζουν να ανέχονται τον αθέμιτο ανταγωνισμό. Οι κομματικές παρατάξεις, είτε σαν όργανα του κατεστημένου είτε σαν όργανα άκρατου λαϊκισμού και μηδενισμού, έχουν τεράστιο μερίδιο στην πορεία της απαξίωσης στην οποία οδηγήθηκε η χώρα και ο κλάδος, καθώς και ο ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ φέρνοντας στους συναδέλφους απογοήτευση και απελπισία.

Οι Αρχιτέκτονες ΕλΕΜ θα πράξουν για άλλη μια φορά το καθήκον τους απέναντι στον κλάδο, στο μέτρο της δύναμης που θα τους δώσουν στις εκλογές αυτές οι συνάδελφοι, υπηρετώντας όπως πάντα ανυστερόβουλα την κοινωνία, την τέχνη και επιστήμη και το φυσικό και δομημένο περιβάλλον. Δεν θα είναι εύκολο, αλλά τα μέλη της ΕλΕΜ στα 20 χρόνια δράσης στο ΤΕΕ και στον ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ απέδειξαν ότι και ξέρουν και θέλουν και μπορούν.

Αρχιτέκτονες ΕλΕΜ

Attachments:
Download this file (egkiklios_ekloges_sadas_pea_2014.pdf)Εγκύκλιος ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ για τις εκλογές[ ]92 kB
Download this file (eklogika_tmimata_perifer_2014.pdf)Εκλογικά Τμήματα[ ]109 kB
Download this file (sadas_elem_antiproswpeia.jpg)sadas_elem_antiproswpeia.jpg[Ψηφοδέλτιο Αντιπροσωπείας]164 kB
Download this file (sadas_elem_tmhma_attikis.jpg)sadas_elem_tmhma_attikis.jpg[Ψηφοδέλτιο Τμήματος Αττικής]267 kB