22Αύγουστος2019

Αρχική Ειδήσεις Επαγγελματικά Νέα Αρχιτέκτονες Η νέα Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας

Η νέα Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας

h-nea-vivliothhkh-ths-alexandreias1

Η κατασκευή της Νέας Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας στην Αίγυπτο, ή Bibliotheca Alexandrina (αραβικά Maktabat al-Iskandariyah) είχε ως στόχο την αναβίωση της Αρχαίας Βιβλιοθήκης. Το έργο σχεδιάσθηκε από την Νορβηγική εταιρεία αρχιτεκτονικών μελετών Snohetta και κατασκευάσθηκε υπό την αιγίδα της UNESCO και της Αιγυπτιακής κυβέρνησης. Η συνολική δαπάνη ανήλθε στα 220 εκατ. δολάρια και καλύφθηκε κατά κύριο λόγο από δωρεές Αραβικών χωρών.


Από το 2002 που εγκαινιάσθηκε, η Νέα Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας διαθέτει στην παγκόσμια ακαδημαϊκή κοινότητα και κάθε ενδιαφερόμενο που μπορεί να έχει πρόσβαση στα αρχεία της μοναδικές συλλογές γνώσης σε θέματα αρχαίων και μεσαιωνικών πολιτισμών, καθώς και σύγχρονων επιστημών και προσφέρει τα μέσα για κοινωνικές και οικονομικές μελέτες σε τοπικό και διεθνές επίπεδο.
Η Νέα Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας βρίσκεται δίπλα στην Σχολή Τεχνών του Πανεπιστημίου της Αλεξάνδρειας στην περιοχή της Σελσέλα και η βόρεια πλευρά της βλέπει προς την Μεσόγειο. Περίπου στην θέση αυτή βρισκόταν και η αρχαία βιβλιοθήκη. Στην περιοχή του Βρουχίου αποκαλύφθηκαν αρχαιολογικά ευρήματα, τα οποία φιλοξενούνται στο Μουσείο της Βιβλιοθήκης.
Βλέποντας προς τον ανατολικό λιμένα από την Βιβλιοθήκη διακρίνεται το παλιό φρούριο των Μαμελούκων στο Καΐτ Μπέι, το οποίο κτίστηκε το 1480, στα ερείπια του περίφημου Φάρου.
Η Βιβλιοθήκη σχεδιάστηκε έτσι ώστε να συγκλίνει προς τη θάλασσα, ενώ ένα τμήμα της είναι βυθισμένο σε μια δεξαμενή νερού, έτσι ώστε να συμβολίζει τον αρχαίο αιγυπτιακό ήλιο που προβάλλει από τη θάλασσα. Η επικλινής στέγη του οικοδομήματος επιτρέπει την έμμεση χρήση του ηλιακού φωτός στα περισσότερα τμήματα της βιβλιοθήκης και ταυτόχρονα δίνει καθαρή θέα προς τη θάλασσα. Μια άνω διάβαση πεζών, σχήματος βέλους συνδέει την βιβλιοθήκη με το Πανεπιστήμιο.
Το κτίριο είναι επενδεδυμένο με πλάκες γρανίτη από το Ασουάν, στις οποίες έχουν χαραχθεί αντιπροσωπευτικές επιγραφές από όλους τους πολιτισμούς του κόσμου. Ο σχεδιασμός του έργου είχε ως στόχο την ανάδειξη της κληρονομιάς του παρελθόντος και την αναβίωση μιας πολιτισμικής ακτινοβολίας που αγγίζει και τις πιο μακρινές γωνιές του κόσμου.
Η βιβλιοθήκη καλύπτει έκταση 40.000 m2 ενώ το συνολικό εμβαδόν των ορόφων της ανέρχεται σε 69.000 m2. Έχει 13 ορόφους, στους οποίους υπάρχουν 3.500 θέσεις μελέτης, 8.000.000 τόμοι στην Αραβική, Αγγλική και Αραβική, 50.000 χάρτες, 100.000 χειρόγραφα, 30 βάσεις δεδομένων, 10.000 σπάνιες εκδόσεις, 200.000 δίσκοι και μαγνητοταινίες με μουσικά θέματα, 50.000 βίντεο. Το προσωπικό της βιβλιοθήκης πλησιάζει τα 600 άτομα.
Το συγκρότημα περιλαμβάνει επίσης συνεδριακό κέντρο 3.200 θέσεων, μουσείο επιστημών, πλανητάριο, σχολή πληροφορικής, ινστιτούτο καλλιγραφίας και μουσείο.

h-nea-vivliothhkh-ths-alexandreias2

 

 

Πηγή: e-archimedes.gr