22Αύγουστος2019

Μια νέα πράσινη πόλη στην Κίνα

mia-nea-prasinh-polh-sthn-kina

Η Κίνα σχεδιάζει την ανέγερση της πρώτης πόλης της, όπου δεν θα κυκλοφορούν αυτοκίνητα. Θα καλύπτει έκταση 1,3 τετραγωνικών χιλιομέτρων σε περιοχή με ήπιο ανάγλυφο και δάση, ενώ προβλέπεται να φιλοξενεί περίπου 80.000 κατοίκους. Η πράσινη "Μεγάλη Πόλη", όπως θα ονομάζεται, θα βρίσκεται έξω από το Τσενγκντού, πρωτεύουσα της επαρχίας Σιτσουάν, στη νοτιοδυτική Κίνα, και σύμφωνα με τα σχέδια της Adrian Smith & Gordon Gill Architecture το 60% της έκτασης της θα καλύπτεται από κτίρια, το 15% από χώρους πράσινου και το υπόλοιπο 25% από δρόμους, πεζόδρομους και μονοπάτια.

Η πόλη θα περιβάλλεται από σχεδόν 2 τετραγωνικά χιλιόμετρα δασών και καλλιεργειών, ενώ οι κάτοικοι της δεν θα χρειάζονται αυτοκίνητο, αφού τα πάντα θα βρίσκονται σε απόσταση 15 λεπτών με τα πόδια. Θα συνδέεται με το Τσενγκντού και τις γειτονικές περιοχές με μέσα μαζικής μεταφοράς, όμως απώτερος στόχος είναι οι κάτοικοι της να εργάζονται εκεί.
Θα περιλαμβάνει φωτοβολταϊκά συστήματα καθώς και συστήματα διαχείρισης νερού και απορριμμάτων, ενώ θα είναι σχεδιασμένη να καταναλώνει σχεδόν τη μισή ποσότητα ενέργειας και 58% λιγότερο νερό από μια συμβατική πόλη του ίδιου μεγέθους.
Σύμφωνα με τους αρχιτέκτονες, η πρώτη πράσινη πόλη της Κίνας θα είναι έτοιμη να υποδεχθεί περίπου 30.000 οικογένειες έως το 2021. «Η "Μεγάλη Πόλη" θα αποτελεί την απόδειξη ότι το να ζει κανείς σε ένα πυκνοκατοικημένο περιβάλλον δεν σημαίνει ότι χρειάζεται να ζει μέσα στη ρύπανση και αποξενωμένος από τη φύση», όπως λέει ο Γκόρντον Γκιλ.
«Τα πάντα μέσα στο περιβάλλον της "Μεγάλης Πόλης" έχουν σχεδιαστεί με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της. Πολύ απλά, είναι ένα υπέροχο μέρος για να ζει κανείς, να εργάζεται και να μεγαλώνει την οικογένειά του».

mia-nea-prasinh-polh-sthn-kina2

 

 

Πηγή: e-archimedes.gr