22Αύγουστος2019

Αρχική Ειδήσεις Επαγγελματικά Νέα Αρχιτέκτονες Χιλή | Κατασκευή με πρότυπο τον οικισμό ''Araucania''

Χιλή | Κατασκευή με πρότυπο τον οικισμό ''Araucania''

xilh-kataskeyh-me-protypo-ton-oikismo-araucania

Στόχος του έργου ήταν να ενσαρκώσει το πνεύμα των οικισμών της περιοχής ''Araucania'', στην Χιλή. Αυτές οι δομές, οι οποίες έχουν διαφορετικά μεγέθη και υλικά, είναι διατεταγμένες γύρω από μια κεντρική περιοχή. Η κεντρική αυτή περιοχή είναι ένας επίπεδος δρόμος, ο οποίος επίσης περιβάλλεται από γεωργικά μηχανήματα, όπως τα φορτηγά τρακτέρ, από υλικά κατασκευής, από ζώα, κ.λ.π.. Το νέο έργο βρίσκεται στην περιοχή ''Temuco'', στην Χιλή.

xilh-kataskeyh-me-protypo-ton-oikismo-araucania

Η κατασκευή προορίζεται για τους εργαζόμενους της αλιείας, ενώ το κατάστρωμα παρέχει μια οργάνωση στον οικισμό και είναι ο μόνος τρόπος κυκλοφορίας μεταξύ των κτιρίων. Για να δοθεί έμφαση στον συνολικό σχεδιασμό, η βεράντα αυξήθηκε κατά 4 πόδια από το έδαφος και καλύφθηκε για να προστατεύει το κατάστρωμα από τη βροχή και το χιόνι, αλλά και για να παρέχει σε αυτό σκιά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

xilh-kataskeyh-me-protypo-ton-oikismo-araucania

Γύρω από τη βεράντα, τα διάφορα κτίρια είναι διατεταγμένα σε μια ακανόνιστη γεωμετρία: η τραπεζαρία, το μπάνιο, τα αποδυτήρια, το γραφείο και το σπίτι. Κάθε κτίριο βρίσκεται περίπου 6 πόδια μακριά από τη βεράντα και σε διαφορετικές γωνίες. Αυτό παρέχει φυσικό φως στις προσόψεις, επιτρέποντας ταυτόχρονα τη δημιουργία νέων δομών που είναι συνεπείς με τη γενική ιδέα του έργου.

xilh-kataskeyh-me-protypo-ton-oikismo-araucania

Τα εσωτερικά δωμάτια είναι ευρύχωρα και έχουν άπλετο φυσικό φως και εξαερισμό. Το τετράγωνο σχέδιο τους είναι πολύ ευέλικτο, ώστε να προσαρμόζεται στις μεταβαλλόμενες απαιτήσεις της αλιείας. Κάθε κτίριο έχει δύο οριζόντιες σειρές από παράθυρα : Η σειρά πάνω από 12 πόδια παρέχει φυσικό και ελεγχόμενο φως σε κάθε χώρο του κτιρίου. Η χαμηλότερη οριζόντια γραμμή των παραθύρων προσφέρει θέα και εξαερισμό. Το επίπεδο της βεράντας ποικίλει εντός των δύο σειρών παραθύρων.

xilh-kataskeyh-me-protypo-ton-oikismo-araucania

Η ξυλεία για το εξωτερικό φινίρισμα προήλθε από ένα τοπικό εργοστάσιο ξυλείας. Ο όροφος, οι τοίχοι και η οροφή έχουν καλή μόνωση. Η οροφή είναι μια επιφάνεια με βλάστηση, γεγονός που βοηθά στην απορρόφηση του νερού σε περίπτωση καταιγίδας. Το μέγεθος των παραθύρων προσδιορίστηκε με τέτοιον τρόπο ώστε να μεγιστοποιήσει την θερμική μόνωση. Μονωμένες πλάκες από σκυρόδεμα παρέχουν επίσης θερμική μάζα.

xilh-kataskeyh-me-protypo-ton-oikismo-araucania

 

ΕλΕΜ