22Αύγουστος2019

Αρχική Ειδήσεις Επαγγελματικά Νέα Αρχιτέκτονες Όταν ένα παλιός στρατώνας αποτελεί έμπνευση για μια βίλα!

Όταν ένα παλιός στρατώνας αποτελεί έμπνευση για μια βίλα!

otan-enas-palios-stratwnas-apotelei-empneysh-gia-mia-vila

Η βίλα ''Locator'' βρίσκεται κοντά σε πρώην σοβιετική στρατιωτική πόλη και επιχειρεί να εξελίξει σκόπιμα τα στοιχεία του έρημου περιβάλλοντος που κυριαρχούν γύρω της. Είναι τοποθετημένη στην περιοχή ''Paldiski'', στην Εσθονία και αφετηρία για την κατασκευή του κτιρίου ήταν ένας παλιός στρατώνας. Στόχος του πελάτη ήταν να ερμηνεύσει τη στρατιωτική περιοχή γύρω του και να κρατήσει τα ογκώδη υπάρχοντα τείχη (65-cm πάχος). Οι ανακαινισμένοι τοίχοι από τούβλα είναι ορατοί στο εσωτερικό του σπιτιού.

otan-enas-palios-stratwnas-apotelei-empneysh-gia-mia-vila

Λόγω των κτιριακών περιορισμών στο παραλιακό οικόπεδο, ο στρατώνας έδωσε εκ των προτέρων το περιορισμένο μέγεθος για τα θεμέλια του νέου κτιρίου. Το ευδιάκριτο χαρακτηριστικό της βίλας είναι δύο δομές που προεξέχουν στο δεύτερο επίπεδο του σπιτιού. Δύο δομές που κοιτάζουν τη θάλασσα, έχουν ατομική σκάλα και προστέθηκαν για να αυξήσουν την έκταση του καθιστικού χώρου.

otan-enas-palios-stratwnas-apotelei-empneysh-gia-mia-vila

Οι δομές αυτές εξισορροπούνται από την άλλη πλευρά του κτιρίου από ένα προεξέχον γκαράζ για μοτοσικλέτα. Έτσι, το κτίριο έχει δύο αντίθετες όψεις: μαι πρόσοψη με τζάμια, με θέα στη θάλασσα και με βεράντα που επικοινωνεί με το εξωτερικό περιβάλλον και μια ερμητική πρόσοψη στο δρόμο με κάθετες σχισμές στα παράθυρα για το νότιο ήλιο. Η τραχιά αισθητική του σκυροδέματος έχει αξιοποιηθεί πλήρως στη γενική δομή του κτιρίου.

otan-enas-palios-stratwnas-apotelei-empneysh-gia-mia-vila

Στο εσωτερικό, οι διαχωρισμένοι χώροι του στρατώνα έχουν αντικατασταθεί από ένα ανοικτό σχέδιο. Η τοποθέτηση των δωματίων σε διαφορετικά επίπεδα δημιουργεί διαφορετικές ζώνες δραστηριότητας, ενώ η διάθεση εξαρτάται επίσης από τις συνθήκες φωτισμού. Παρόλα αυτά, ο αυστηρός χαρακτήρας του κτιρίου συνεχίζεται και στο εσωτερικό του.

otan-enas-palios-stratwnas-apotelei-empneysh-gia-mia-vila

Στο εσωτερικό, επικρατεί ζεστασιά και το φως είναι άφθονο. Αυτό έχει επιτευχθεί με προεξέχοντες φεγγίτες και με σειρά από τζάμια στο κεντρικό τοίχο. Το έμμεσο φως κάνει το δωμάτιο να λάμπει. Οι εξωτερικοί τοίχοι από σκυρόδεμα παρέχουν μια αποτελεσματική θερμική μάζα, ενώ μια γεωθερμική αντλία παρέχει θέρμανση κάτω από τα δάπεδα. Το γύρω φυσικό τοπίο και το πράσινο κρατήθηκαν σε μεγάλο βαθμό ανέπαφα.

otan-enas-palios-stratwnas-apotelei-empneysh-gia-mia-vila

 

ΕλΕΜ