22Αύγουστος2019

Αρχική Ειδήσεις Επαγγελματικά Νέα Αρχιτέκτονες Ο Ρέντσο Πιάνο χειροκροτεί δύο Έλληνες φοιτητές

Ο Ρέντσο Πιάνο χειροκροτεί δύο Έλληνες φοιτητές

o-rentso-piano-xeirokrotei-duo-ellhnes-foithtes

Δύο Έλληνες φοιτητές, ο ένας τεταρτοετής της Σχολής Αρχιτεκτόνων Πάτρας και ο άλλος πεμπτοετής της Σχολής Αρχιτεκτόνων-Μηχανικών του ΕΜΠ, άκουσαν τα ονόματα τους από τον διάσημο Ρέντσο Πιάνο για το πρώτο βραβείο του διαγωνισμού για τον σχεδιασμό του Κέντρου Επισκεπτών του εργοταξίου του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στο Φαληρικό Δέλτα.

Το σχέδιο των Άγι-Παναγιώτη Μουρελάτου και Σπυ­ρίδωνα Γιωτάκη θα είναι αυτό που θα εφαρμοστεί και θα αποτελέσει το «ερ­γοτάξιο ιδεών» το οποίο θα ενημερώ­νει για την πορεία των εργασιών και θα αποτελέσει προοίμιο όσων θα α­κολουθήσουν με την ολοκλήρωση του το 2015.
Ένα χειροκρότημα και μερικά επαι­νετικά λόγια από τον Ρέντσο Πιάνο δεν είναι μικρό πράγμα για δυο φοιτητές πριν ακόμη ξεκινήσουν την άσκηση του επαγγέλματος τους και μάλιστα σε εποχή οδυνηρής κρίσης που η αρχιτε­κτονική πλήττεται σφοδρά. Ο Ιταλός αρχιτέκτονας του ΚΠΙΣΝ σε ζωντανή τηλεδιάσκεψη από το γραφείο του στο Παρίσι με το αμφιθέατρο του Μουσεί­ου Μπενάκη, όπου έγινε χθες το πρωί η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού, μίλησε για την ποιότητα των 93 προτάσεων που υποβλήθηκαν από προπτυχιακούς φοιτητές ελληνι­κών σχολών. Δυσκολεύτηκε, είπε, να καταλήξει στα βραβεία. Αναφερόμενος στο πρώτο βραβείο, δήλωσε εντυπωσιασμένος από το πνεύμα ελευθερίας που το διακατέχει και ταιριάζει με τον δικό του σχεδιασμό, από την καθαρότητα της μορφή του και τη δυνατότητα προ­σβασιμότητας. Πρόκειται για μια διά­φανη, ελαφριά και ανακυκλώσιμη κατασκευή, ανοιχτή προς το εργοτάξιο, που θα είναι έτοιμη τον Ιούλιο.
Μια εφήμερη κατασκευή ήταν και το πρώτο έργο του Πιάνο. Οι δύο βρα­βευμένοι, φίλοι από παιδιά, παρέλαβαν το βραβείο (αντιστοιχεί σε 18.000 ευρώ) ανέβηκαν στη σκηνή και απάντησαν σε ερωτήσεις όσο πιο λιτά μπορούσαν. «Είμαστε τυχεροί, ήταν μεγάλη ευκαι­ρία».
Ο διαγωνισμός ήταν «μια κίνηση με συμβολικό χαρακτήρα και σημάδι εμπιστοσύνης στους νέους σε μια τέ­τοια εποχή», ανέφερε με τον γνωστό γλαφυρό του λόγο ο γενικός διευθυντής του ΚΠΙΣΝ, Γιάννης Τροχόπουλος, ενώ ο γενικός διευθυντής του Τεχνικού Τμήματος του ιδρύματος, Θεόδωρος Μαραβέλιας, δήλωσε «υπερήφανος για το υψηλό επίπεδο αρχιτεκτονικών σπουδών στη χώρα μας». Αξιοσημεί­ωτη και η επισήμανση του αρχιτέκτονα Γιάννη Βεντουράκη, μέλους της κριτικής επιτροπής: «Πρώτη φορά ένας φορέας εμπιστεύεται νέους για να παράξουν έργο συγκεκριμένο».
«Καλωσορίζω τη νέα γενιά που προσδοκά ένα καλύτερο μέλλον», πρόσθεσε ο Γ. Τροχόπουλος. Η σύ­μπραξη με τους νέους, με τους πολίτες και «το κλείσιμο της  απόστασης με τους ανθρώπους του μεροκάματου και των γύρω περιοχών» είναι το μεγάλο στοί­χημα. Η λύση του θα αναζητηθεί όχι όταν ολοκληρωθούν η Εθνική Λυρική Σκηνή, η Εθνική Βιβλιοθήκη και το Πάρκο Πολιτισμού, αλλά κατά την τρι­ετία της λειτουργίας του Κέντρου Επι­σκεπτών, το οποίο, με εργαστήρια, εκδηλώσεις και προγράμματα που δι­αμορφώνονται, θα έχει το χαρακτήρα «μιας μικρογραφίας της ποικιλίας δρά­σεων του ΚΠΙΣΝ».

 

 


Πηγή: Έθνος