22Αύγουστος2019

Αρχική Ειδήσεις Επαγγελματικά Νέα Αρχιτέκτονες Νέα Ζηλανδία | Μια μετακινούμενη καλύβα!

Νέα Ζηλανδία | Μια μετακινούμενη καλύβα!

nea-zhlandia-mia-metakinoymenh-kalyva

Στις όχθες μιας ειδυλλιακής παραλίας με λευκή άμμο στην περιοχή ''Coromandel Peninsula'', στη Νέα Ζηλανδία, βρίσκεται μια κομψή καλύβα. Η τοποθεσία βρίσκεται στην παράκτια ζώνη της διάβρωσης, όπου όλα τα κτίρια πρέπει να είναι αφαιρούμενα. Έτσι, η καλύβα έχει σχεδιαστεί πάνω σε δύο χοντρά ξύλινα έλκηθρα ώστε να μπορεί να μετακινηθεί πιο πίσω ή πιο μακριά από την παραλία.

nea-zhlandia-mia-metakinoymenh-kalyva

Η καλύβα έχει έναν απλό σχεδιασμό, μια φυσική αισθητική και θυμίζει ένα τεχνούργημα -ίσως μια σανίδα σωτηρίας ή ένα παρατηρητήριο. Τα εξαρτήματα της κατασκευής είναι βιομηχανικά υλικά για να είναι ανθεκτικά, καθώς η κατασκευή εκτίθεται στις καιρικές συνθήκες.

nea-zhlandia-mia-metakinoymenh-kalyva

Στην πρόσοψη σχηματίζεται μια τέντα που δημιουργεί σκίαση στο εσωτερικό και προστατεύει τους χώρους από τον καλοκαιρινό ήλιο, ενώ το χειμώνα επιτρέπει στον ήλιο να εισέλθει για να ζεστάνει τους χώρους. Όλες οι τέντες όταν δεν χρησιμοποιούνται για κάποιο λόγο μπορούν να κλείσουν και τότε η κατασκευή θυμίζει ένα ''κουτί'' εκτεθειμένο στη φύση.

nea-zhlandia-mia-metakinoymenh-kalyva

Η κατασκευή μπορεί να φιλοξενήσει μια οικογένεια πέντε ατόμων, ενώ διαθέτει έναν ενιαίο χώρο κουζίνας, τραπεζαρίας και καθιστικού, ένα μπάνιο, δύο υπνοδωμάτια και μια κουκέτα τριών επιπέδων για τα παιδιά. Το πίσω μέρος είναι επενδυμένο με ένα "επίπεδο φύλλο", το οποίο είναι ένα φθηνό δομικό υλικό που βρέθηκε σε πολλές παραδοσιακές κατοικίες στη Νέα Ζηλανδία.

nea-zhlandia-mia-metakinoymenh-kalyva

Οι πελάτες επιδίωξαν να διερευνήσουν την πραγματική ουσία της ζωής. Μια μικρή, απλή και λειτουργική κατασκευή με τις κανονικές τελετουργίες της καθημερινής ζωής, όπως το μαγείρεμα, το φαγητό, τον ύπνο και το ντους. Όλα γίνονται στο εσωτερικό της κατασκευής, ενώ η πρόσοψη δίνει την δυνατότητα αλληλεπίδρασης με το εξωτερικό τοπίο.

nea-zhlandia-mia-metakinoymenh-kalyva

Η καλύβα είναι εντελώς βιώσιμη χάρη στο μικρό της μέγεθος, στη χρήση του ξύλου στην εξωτερική και εσωτερική επένδυση της δομής, στις αποσπώμενες δεξαμενές του συστήματος των αποβλήτων και στις ξεχωριστές γκρι δεξαμενές πόσιμου νερού. Αυτός είναι ένας νέος τρόπος θεώρησης της ζωής σε ένα ευαίσθητο περιβάλλον με αμμόλοφους.

nea-zhlandia-mia-metakinoymenh-kalyva

 

ΕλΕΜ