23Μάιος2019

Αρχική Ειδήσεις Επαγγελματικά Νέα Αρχιτέκτονες Ένα μοντέρνο νηπιαγωγείο στην Εσθονία

Ένα μοντέρνο νηπιαγωγείο στην Εσθονία

ena-monterno-nhpiagwgeio-sthn-esthonia

Η πόλη ''Tartu'' έχει ως πολιτική την εφαρμογή μοντέρνας αρχιτεκτονικής υψηλής ποιότητας σε νέα δημόσια κτίρια. Το νέο νηπιαγωγείο, το οποίο βρίσκεται σε μια από τις πιο ερειπωμένες περιοχές της πόλης ''Tartu'', στην Εσθονία, είναι αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής. Η διάταξη του νηπιαγωγείου -μια κάτοψη με έξι γωνίες, σε σχήμα αστεριού συνθέτει μια τετράγωνη δομή- προέκυψε από την επιθυμία να αποφευχθούν οι μεγάλοι διάδρομοι και να δημιουργηθεί μια ομαλή εξωτερική περίμετρος, καθώς και χώρος στο δρόμο για το κτίριο.

ena-monterno-nhpiagwgeio-sthn-esthonia

Το κτίριο βρίσκεται στη μια άκρη του οικοπέδου και αφήνει τη νότια πλευρά ελεύθερη για να δημιουργηθεί χώρος παιχνιδιού. Η εξωτερική όψη περιμετρικά του κτιρίου προσδίδει ένα μυστήριο χαρακτήρα σε αυτό. Τσιμεντένια πλευρικά τοιχώματα με ανοίγματα από μικρό χρωματιστό γυαλί και ένας φράχτης από μπαμπού στο ύψος του κτιρίου απομονώνουν τον χώρο του νηπιαγωγείου από τον έξω κόσμο.

ena-monterno-nhpiagwgeio-sthn-esthonia

Η κεντρική αίθουσα είναι περίπου ένα μέτρο κάτω από το επίπεδο του εδάφους και δημιουργεί την εντύπωση ενός σταδίου, το οποίο μαζί με το διάδρομο "παιχνιδιού" που το περιβάλλει, σχηματίζει έναν ενιαίο ανοιχτό χώρο. Τα έξι ''φτερά'' αυτής της τετράγωνης κατασκευής περιέχουν δωμάτια για τα παιδιά του νηπιαγωγείου, δημιουργικές αίθουσες διδασκαλίας, κουζίνα, τραπεζαρία και διοικητικά γραφεία. Η δομή σε σχήμα αστεριού επιτρέπει να εισέλθει άπλετο φως στο εσωτερικό του κτιρίου, ενώ φιλόξενες αυλές σχηματίζονται μεταξύ των ''φτερών''.

ena-monterno-nhpiagwgeio-sthn-esthonia

Χρησιμοποιείται συνεχής γεωμετρία σε όλον τον σχεδιασμό του κτιρίου. Το σχέδιο σχηματίζεται από γραμμές που τέμνονται υπό 60 μοίρες μεταξύ τους. Ακόμη, με την βοήθεια της γεωμετρίας αναπτύσσεται ένα τρίγωνο σχήμα στις προσόψεις και στην οροφή ακριβώς στον πυρήνα του κτιρίου.

ena-monterno-nhpiagwgeio-sthn-esthonia

Ο φυσικός εξαερισμός συνδυάζεται με το μηχανικό σε αυτό το κτίριο. Όλα τα δωμάτια έχουν άπλετο φυσικό φως. Τα δωμάτια των παιδιών έχουν νότιο προσανατολισμό προς μια ανοικτή περιοχή ''παιχνιδιού''. Προκατασκευασμένο σκυρόδεμα χρησιμοποιήθηκε στους τοίχους με τα τριγωνικά παράθυρα, καθώς ήταν απαραίτητη μεγάλη ακρίβεια, διότι τα τριγωνικά τζάμια εισήχθησαν απευθείας (χωρίς πλαίσια) στον τσιμεντένιο τοίχο.

ena-monterno-nhpiagwgeio-sthn-esthonia

 

ΕλΕΜ