22Αύγουστος2019

Αρχική Ειδήσεις Επαγγελματικά Νέα Αρχιτέκτονες Κίνα | Ένα σημείο λιανικής πώλησης

Κίνα | Ένα σημείο λιανικής πώλησης

kina-ena-shmeio-lianikhs-pwlhshs

Αρχικά, το κτίριο ήταν ένας τεράστιος χώρος στάθμευσης, ο οποίος εξυπηρετούσε μια εταιρεία τουρισμού. Το κτίριο αυτό, το λεγόμενο ''Suquan Yuan'' ήταν μέρος ενός σχεδίου ανάπλασης που φιλοδοξούσε να μετατρέψει την περιοχή ''Suzhou'', στην Κίνα, σε σημείο λιανικής πώλησης. Υπήρχαν δύο βασικές προκλήσεις κατά την διάρκεια της κατασκευής του έργου.

kina-ena-shmeio-lianikhs-pwlhshs

Η πρώτη πρόκληση ήταν η κλίμακα της εισόδου (6m πλάτος), σε αντίθεση με τις εσωτερικές ενώσεις που ήταν σημαντικά μεγαλύτερες. Αυτό δημιούργησε ένα διαχωρισμό μεταξύ του εσωτερικού εμπορικού χώρου και του δρόμου μπροστά στο κτίριο που αισθανθήκαμε ότι ήταν ένα μειονέκτημα για την κατασκευή ενός χώρου λιανικής πώλησης. Η δεύτερη πρόκληση ήταν η αρχική αμφισημία της λειτουργίας του έργου. Όπως με τις περισσότερες κερδοσκοπικές εξελίξεις, η χρήση και η λειτουργικότητα του έργου ήταν απροσδιόριστη κατά τη διάρκεια της διαδικασίας σχεδιασμού.

kina-ena-shmeio-lianikhs-pwlhshs

Η τοποθεσία είχε ένα μονότονο περιβάλλον χωρίς καμία ιδιαίτερη ταυτότητα, γεγονός που παρείχε τη δυνατότητα δημιουργίας ενός σημείου ''ορόσημο'' για την περιοχή. Το σχέδιο ήταν εμπνευσμένο από τις μνήμες της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής στην περιοχή, ξεκινώντας από την είσοδο. Η είσοδος έγινε από πλίνθους σκούρου μαονιού. Η πρόσοψη περιλαμβάνει μια σειρά από μεγάλα παράθυρα που ανοίγουν και κλείνουν ανάλογα με τις λειτουργικές ανάγκες του εσωτερικού χώρου.

kina-ena-shmeio-lianikhs-pwlhshs

Η αρχιτεκτονική είναι ένα σκέτο ''κουτί'' που είναι γεμάτο με φως και σκιά και ενισχύεται περαιτέρω από τα πλούσια σχέδια και υλικά. Η εσωτερική διαρρύθμιση θυμίζει μια σειρά από ντόμινο, καθώς οι χώροι έχουν συγκεκριμένες λειτουργίες (χώροι για τις υπηρεσίες και για το προσωπικό). Επιπλέον, εν αναμονή της μελλοντικής αλλαγής, ο χώρος έχει σχεδιαστεί με τέτοιον τρόπο για να είναι ευέλικτος ανάλογα με τον εκάστοτε προγραμματισμό.

kina-ena-shmeio-lianikhs-pwlhshs

 

ΕλΕΜ