23Σεπτέμβριος2019

Αρχική Ειδήσεις Επαγγελματικά Νέα Αρχιτέκτονες Bosco Verticale | Υπό κατασκευή το πρώτο καθετοποιημένο δάσος του κόσμου

Bosco Verticale | Υπό κατασκευή το πρώτο καθετοποιημένο δάσος του κόσμου

bosco-verticale-upo-kataskeuh-to-prwto-kathetopoihmeno-dasos-tou-kosmou1

Θεόρατος πνεύμονας οξυγόνου ικανός να προκαλέσει δέος θεμελιώνεται στο Μιλάνο. Πρόκειται για ένα καταπράσινο διπλό συγκρότημα ουρανοξυστών με διαμερίσματα και καταστήματα, το «Bosco Verticale», στην περιοχή 'Ιζολα, πολύ κοντά στο κέντρο της ιταλικής μεγαλούπολης. Όταν η κατασκευή ολοκληρωθεί, τα δύο κτίρια θα ανέρχονται σε ύψος 111 και 78 μέτρων αντίστοιχα.


Το σχέδιο του αρχιτέκτονα Στέφανο Μποέρι έχει ως στόχο την διευκόλυνση των συνθηκών διαβίωσης στο κέντρο της πόλης, την απορρόφηση του διοξειδίου του άνθρακα αλλά και την εξοικονόμηση ενέργειας ειδικά το καλοκαίρι.
Ήδη έχουν ολοκληρωθεί οι δυο ουρανοξύστες κι αυτή τη στιγμή τοποθετούνται οι προσόψεις του κτιρίου, δηλαδή 730 δέντρα (ύψους 3, 6 και 9 μέτρων), 5.000 θάμνοι και 11.000 χαμηλά φυτά. Οι κατασκευές διαθέτουν ειδικές προθήκες σε ορισμένους ορόφους που επιτρέπουν την ανάπτυξη μεγάλων δέντρων που θα λειτουργήσουν σαν ένα φυσικό φίλτρο, το οποίο θα καθαρίζει τον αέρα της πόλης, θα παράγει οξυγόνο και θα μειώσει την ηχορύπανση.
Θα τοποθετηθούν επίσης αιολικά και φωτοβολταϊκά συστήματα ώστε τα δύο κτίρια να είναι ενεργειακά αυτόνομα, ενώ η άρδευση όλου αυτού του πράσινου θα γίνεται από την ανακύκλωση των υδάτων που χρησιμοποιούνται για τη κάθε πολυκατοικία.
Το κόστος κατασκευής του έργου, το οποίο εντάσσεται στο πρόγραμμα «BioMilano» στο πλαίσιο του οποίου δημιουργείται μια πράσινη ζώνη μέσα στη πόλη, ανέρχεται σε 65 εκατομμύρια ευρώ. Έχει υπολογιστεί ότι αν το δάσος αυτό βρισκόταν στο έδαφος, θα κάλυπτε περίπου 10.000 τετραγωνικά μέτρα.

 

bosco-verticale-upo-kataskeuh-to-prwto-kathetopoihmeno-dasos-tou-kosmou2

 


Πηγή: athensvoice.gr