25Αύγουστος2019

Αρχική Άποψη Συναδέλφων Φοροελαφρύνσεις; Προσοχή μη σκίσετε καμιά φόδρα!

Φοροελαφρύνσεις; Προσοχή μη σκίσετε καμιά φόδρα!

Αλήθεια, μπορεί ένα κράτος στο οποίο υπαγορεύονται «κόκκινες γραμμές» για τη λειτουργία της Δικαιοσύνης από το εξωτερικό να λέγεται «εθνικά κυρίαρχο»; Και όταν στο ίδιο κράτος η εκλεγμένη κυβέρνηση αναγκάζεται να απευθυνθεί στην (ελεγχόμενη) ανώτατη βαθμίδα της Δικαιοσύνης για να μπλοκάρει αποφάσεις πρωτοδικείων που δικαιώνουν ομάδες πολιτών, παραβιάζοντας, φεύ, τις έξωθεν υπαγορευόμενες «κόκκινες γραμμές», υπάρχει άραγε διάκριση εξουσιών;

Τίποτα δεν υπάρχει, αγαπητοί. Ούτε κράτος δικαίου ούτε θωρακισμένη δημοκρατία ούτε θεσμικές δικλίδες ασφαλείας. Και πολύ περισσότερο εθνική ανεξαρτησία.

Η Ελλάδα έχει μεταβληθεί στην κυριολεξία σε μια αποικία χρέους που αναγκάζεται να προσαρμόζει το βιοτικό επίπεδο των πολιτών της στις προδιαγραφές που ορίζουν τρίτοι. Διερωτώμαι, λοιπόν, με ποια μούτρα η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός προσωπικά τάζουν στον κόσμο φοροελαφρύνσεις. Την ώρα που καθίσταται πασιφανές ότι και στην τουαλέτα αν χρειαστεί να πάνε, πρέπει πρώτα να ρωτήσουν τον Σόιμπλε, τη Μέρκελ και τους «τεχνοκράτες» του ΔΝΤ.

Δεν αποφασίζει, λοιπόν, κανένας Σαμαράς, Βενιζέλος ή Στουρνάρας για το ύψος των μισθών, των συντάξεων ή των φόρων. Γιατί αν αποφάσιζαν αυτοί, είναι βέβαιο ότι δεν θα πυροβολούσαν τα πόδια τους, όπως κάνουν με τις καθαρίστριες και τους μικροομολογιούχους.

Καμία κυβέρνηση δεν θα άντεχε το πολιτικό κόστος που δημιουργεί η εικόνα αυτών των δυστυχισμένων γυναικών που δέρνονται ανηλεώς μέρα παρά μέρα μπροστά από την πύλη του υπουργείου Οικονομικών. Και κανένας πολιτικός με στοιχειώδες ένστικτο αυτοσυντήρησης δεν θα άφηνε να τον κατατρέχουν από γωνιά σε γωνιά οι μικροομολογιούχοι και τα φαντάσματα 17 εξ' αυτών που αυτοκτόνησαν. Δεν μιλάμε για τύψεις ή Ερινύες, καθώς οι περισσότεροι πολιτικοί δεν καταλαβαίνουν από τέτοια. Ομως για λόγους κοινοβουλευτικής επιβίωσης και μόνον θα είχαν φροντίσει να τους αποκαταστήσουν. Αλλά δεν μπορούν. Τους το απαγορεύουν οι έξω. Και δυστυχώς αυτοί καθορίζουν τους όρους παραμονής της κυβέρνησης, περισσότερο από τις καθαρίστριες.

Συνεπώς μην έχετε αμφιβολία ότι δεν αποφασίζουν αυτοί που εκλέξαμε. Οπως δεν αποφάσιζαν ο Γιωργάκης και Παπαδήμος. Πάμε τώρα στις περιβόητες φοροελαφρύνσεις που ανερυθρίαστα εξαγγέλλονται στα μέσα Ιουνίου για το ερχόμενο. .. φθινόπωρο. Αφού πρώτα, αμέσως μετά τις ευρωεκλογές, υφάρπαξαν ύπουλα, χωρίς προειδοποίηση και αναδρομικά (!), το ΕΚΑΣ εκατοντάδων χιλιάδων συνταξιούχων, ώστε να αποδείξουν ότι το... πρωτογενές πλεόνασμα καλά κρατεί.

Το σχέδιο, λοιπόν, για τη μείωση φόρων είναι συγκεκριμένο. Και εντελώς εξωπραγματικό. Οπως μειώθηκε, λένε, με μονομερή πρωτοβουλία ο ΦΠΑ στην εστίαση, έτσι θα υπάρξει σταδιακή μείωση και στη φορολογία ακινήτων. Επίσης θα υπάρξει μείωση τουλάχιστον 50% στην έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης. Κεντρικός στόχος είναι ο φορολογικός συντελεστής στα επιχειρηματικά κέρδη να φτάσει το 15%, ο ανώτατος συντελεστής για τα φυσικά πρόσωπα να μην ξεπερνά το 33% και ο ΦΠΑ να μειωθεί παντού στο 12%.Το προβλέπει,λένε, και η πρόσφατη έκθεση του ΔΝΤ, που αφήνει παράθυρο για μείωση φόρων όσο θα συνεχίζονται τα πρωτογενή πλεονάσματα...

Τέτοιες ασύλληπτες ανοησίες αφήνουν να διαρρέουν οι αθεόφοβοι. Ελα όμως που οι δανειστές διαπιστώνουν και δημοσιονομικό και χρηματοδοτικό κενό στα επόμενα έτη. Να σας πω, λοιπόν, εγώ τι θα γίνει τον Οκτώβριο, για να μη τρέφετε αυταπάτες: Ο «forget it Yannis» θα κληθεί να διαχειριστεί τα stress tests της ΕΚΤ στις ελληνικές τράπεζες. Εκεί που ο Προβόπουλος κρατούσε τα μπόσικα. Ο Γιαννάκης του Σόιμπλε, λοιπόν, θα κάνει ό,τι του πει ο πάτρονάς του, που θέλει να φορτώσει την Ελλάδα με ακόμη ένα πακέτο δανειοδότησης.
Σύμφωνα με τις έως τώρα ενδείξεις, θα προκύψει ακόμη μία τρύπα στις τράπεζες, που επιεικώς εκτιμάται στα 5-6 δισ. ευρώ. Τι σημαίνει αυτό; Νέα ανακε-φαλαιοποίηση και, επειδή είναι αμφίβολο αν και αυτήν τη φορά θα βρεθούν ξένα ή ντόπια κορόιδα όπως στην περίπτωση της Εθνικής, θα χρειαστεί να μπει χέρι στα αποθεματικά του ΔΝΤ. Ξέρετε, αυτά τα 9 δισ. που έλεγε ο Στουρνάρας ότι θα χρησιμοποιήσει ως μαξιλάρι για την κάλυψη χρηματοδοτικών κενών.

Πάνε, λοιπόν, και τα μαξιλάρια και οι μαξιλαροθήκες. Η Ελλάδα θα αναγκαστεί να φορτωθεί ακόμη ένα δανειάκι, όπως εγκαίρως έχουν προαναγγείλει οι Σόιμπλε και Ντάισελμπλουμ. Και βεβαίως ο κορσές της επιτήρησης θα ξανασφίξει με νέες επιδρομές σε μισθούς και συντάξεις. Την ίδια ώρα, από την 1/1/2015 τα ασφαλιστικά ταμεία θα πρέπει να εφαρμόζουν το μνημονιακό θεώρημα των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών, χωρίς τη βοήθεια του κράτους. Αίφνης το ΙΚΑ θα πρέπει να βρει τα 3 δισ. που του έδινε ως «συμπλήρωμα» σε ετήσια βάση η κυβέρνηση. Και ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Μείωση 30% στις κύριες συντάξεις. Οπότε οι συνταξιούχοι θα πρέπει να αναζητήσουν ανακούφιση στις πολυδιαφημισμένες φοροελαφρύνσεις... Που δεν θα έρθουν ποτέ.

Για κακή μας τύχη όλες αυτές οι εξαγγελίες περί... ανακουφίσεων είναι πολιτικάντικου τύπου φούμαρα. Ο μόνος φόρος που μπορεί και πρέπει να μειωθεί άμεσα είναι αυτός στα καύσιμα, που οδήγησε σε απώλεια εσόδων και πρωτοφανή ατμοσφαιρική ρύπανση.

Η ρύπανση ουδόλως ενδιαφέρει τους ξένους, που δεν συγκινούνται ακόμη και αν ψοφήσουμε σαν τα ποντίκια. Ομως η πασιφανής αποτυχία του μέτρου στα έσοδα τους νοιάζει και τους κόφτει. Συνεπώς όφειλε από... χθες κιόλας να έχει απαιτήσει η κυβέρνηση την απόσυρση του φόρου στα καύσιμα και αυτή έπρεπε να είναι η... κόκκινη γραμμή από πέρυσι. Όχι ασφαλώς ο φόρος στην εστίαση που υπαγορεύθηκε από τους μεγαλοξενοδόχους, οι οποίοι σήμερα λοιδορούν τον Σαμαρά, ονομάζοντας την κερδοσκοπία «νόμο της προσφοράς και της ζήτησης».

Ευτυχής να είναι ο πρωθυπουργός αν του επιτρέψουν να κόψει τον φόρο στο πετρέλαιο για να μη γίνουν τα αστικά κέντρα Νταχάου. Και ας αφήσει τις μεγαλόστομες εξαγγελίες για ευνοϊκούς φορολογικούς συντελεστές τύπου... Βουλγαρίας.

Βουλγαρία μάς κατάντησαν χωρίς αμφιβολία. Αλλά με φορολογικούς συντελεστές Σουηδίας...

 

Πηγή: Κυριακάτικη Δημοκρατία