25Αύγουστος2019

Αρχική Άποψη Συναδέλφων Π. Χατζηιωάννου - Μπορεί άραγε η χώρα να βασιστεί στις δικές της δυνάμεις;

Π. Χατζηιωάννου - Μπορεί άραγε η χώρα να βασιστεί στις δικές της δυνάμεις;

Εκλογές ΤΕΕ - Ενημέρωση

 
     
  ELEM  
 

ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ

 
ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΕΕ
Νοέμβριος 2013
Παναγιώτης Χατζηιωάννου
 

Μπορεί άραγε η χώρα να βασιστεί στις δικές της δυνάμεις;

 

Πολλοί Έλληνες, στην απόγνωσή τους, έχουν φτάσει να πιστεύουν ότι η χώρα μας είναι “μπάχαλο” και δεν διορθώνεται.

Η άποψη αυτή δεν είναι αληθινή και δεν οδηγεί πουθενά. Στο παρελθόν άλλες χώρες ήταν σε χειρότερη κατάσταση και βελτιώθηκαν. Άλλες ήταν σε καλύτερη και κατέρρευσαν.

Πρέπει να βρούμε την ωριμότητα για να αποφασίσουμε πως θέλουμε να δουλέψουμε:
 
-  να δουλέψουμε για να βελτιώσουμε την πληγωμένη εικόνα μας προς να έξω, δηλαδή να ικανοποιήσουμε τους ξένους; (θυμίζει επαρχιωτισμό και δουλοπρέπεια)

-  ή να δουλέψουμε για να αναβαθμίσουμε την κοινωνία μας σύμφωνα με δικά μας μέτρα και πρότυπα που ταιριάζουν στην ιστορική μας παράδοση και τη γεωγραφική μας θέση ανεξάρτητα από εξωτερικούς επηρεασμούς.
 

Έχουμε καταντήσει να κρίνουμε τη χώρα μας με τα μάτια και τα πρότυπα ξένων συμφερόντων. Έχουμε καταντήσει να μην έχουμε δική μας άποψη. Αλλά και όταν έχουμε να φοβόμαστε να την διατυπώσουμε. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να κάνουμε προτάσεις και κριτική με βάση απόψεις ανθρώπων ξένων με την δική μας πραγματικότητα. Κατά συνέπεια να μην βγαίνουν, να μην οδηγούν πουθενά. Και επιπλέον να αδυνατίζουμε να συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, αφού τα έχουμε ξεχάσει και κανείς δεν ασχολείται με αυτά.

Όταν ακούω σε κανάλι σχόλια για την επίθεση που δέχτηκε πανεπιστημιακός στην Πάτρα και τα σχόλια εστιάζουν στην εικόνα που δίνουμε προς τα έξω… τότε σίγουρα μας έχουν πείσει ότι είμαστε επαρχιώτες. Λες και στις δυτικές προηγμένες κοινωνίες δεν συμβαίνουν αυτά παρά μόνο στην Ελλάδα.

Όταν αυτός που μας κυβερνάει, κυριαρχείται από την ίδια νοοτροπία τότε δεν θα μας οδηγήσει πουθενά. Όταν αντίθετα πιστεύει ότι σαν λαός δικαιούμαστε να έχουμε άποψη, δικαιούμαστε να έχουμε ακόμα και κακές στιγμές χωρίς να μας στιγματίζουν αλλά θέλουμε να προσπαθήσουμε περισσότερο, ότι το δικαιούμαστε, ότι έχουμε δική μας άποψη και την παλεύουμε, ότι δεν είναι ανάγκη να ταυτιζόμαστε με τρίτους, ότι αυτοί οι τρίτοι έχουν κάνει τεράστια λάθη στο παρελθόν και έχουν παρασύρει λαούς στην καταστροφή, τότε θα συνειδητοποιήσουμε ότι πρέπει να ψάξουμε μέσα μας, να βρούμε τις χαμένες αξίες μας, να πιστέψουμε σ’αυτές χωρίς εξωτερικές παρεμβάσεις, και να προσπαθήσουμε να τις αναβιώσουμε.
 

Κανείς δεν θα μας σώσει.
Μόνο εμείς μπορούμε να μας σώσουμε.
Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει καλύτερα από εμάς, τι είναι αυτό που πρέπει να κάνουμε.
 
 
Επιστροφή 
 

Panayiotis Chatziioannou

Παναγιώτης Χατζηιωάννου
αρχιτέκτων ΕΜΠ
 
Με αφορμή τις καταστροφικές εξελίξεις των τελευταίων χρόνων στον χώρο των μηχανικών, αποφάσισα να προσφέρω τις γνώσεις και εμπειρίες μου στην προσπάθεια ανάσχεσης της πτώσης και βελτίωσης της κατάστασης.
 
Έγινα μέλος της ομάδας των Ελευθέρων Επαγγελματιών Μηχανικών ΕλΕΜ
 
Σας καλώ να ψηφίσετε αυτή την παράταξη ακόμα και αν δεν ψηφίσετε εμένα προσωπικά.
 
Ποιά είναι η ΕλΕΜ:
Η ΕλΕΜ δεν έχει σχέση με κανένα πολιτικό κόμμα και επομένως δεν έχει κομματικά κίνητρα.
Η ΕλΕΜ ως 4η δύναμη στο ΤΕΕ μέχρι σήμερα, έχει προσφέρει καθοριστικό έργο, έχει επιλύσει σοβαρά προβλήματα και έχει αποτρέψει καταστροφικές επιλογές.
Ποιά είναι η ΕλΕΜ
 
Ποιός είμαι:
Με γνωρίζετε μέσα από την εταιρεία μου και το λογισμικό της.
ART ΕΠΕ, η εταιρεία που δημιούργησε τα λογισμικά:
CADware,
AutoKENAK,
AutoΔΟΜΗΣΗ.

Η συστηματική και προσωπική μου επαφή με τους χιλιάδες μηχανικούς, πελάτες της ART, μου έχει δώσει διαχρονική εμπειρία στα θέματα και τα προβλήματά τους. Η ενασχόλησή μου ως εμπορικός συνεργάτης με γνωστές πολυεθνικές, μου έχει προσφέρει ανεκτίμητη διαπραγματευτική εμπειρία. Η δραστηριότητά μου ως μελετητής και κατασκευαστής μου έχει φανερώσει πολλά από τα προβλήματα του κλάδου.
 
Είμαι π
ρεσβευτής της άποψης ότι η Ελλάδα είναι μια πολύ ιδιαίτερη χώρα, ως προς την γεωγραφική της θέση, τον πολιτισμό και τον τουρισμό και δεν μπορεί να συγκρίνεται ισοπεδωτικά με άλλες χώρες.

 
 
ELEM