19Αύγουστος2019

Αρχική Άποψη Συναδέλφων Π. Χατζηιωάννου - Ξένοι σοφοί: τι πραγματικά συνέβη στην Ιρλανδία

Π. Χατζηιωάννου - Ξένοι σοφοί: τι πραγματικά συνέβη στην Ιρλανδία

Εκλογές ΤΕΕ - Ενημέρωση

 
     
  ELEM  
 

ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ

 
ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΕΕ
Νοέμβριος 2013
Παναγιώτης Χατζηιωάννου
 
Ξένοι σοφοί:
τι πραγματικά συνέβη στην Ιρλανδία

Στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας, οι ξένοι “σοφοί” μας μίλαγαν για το οικονομικό θαύμα της Ιρλανδίας και μας έσπρωχναν να το μιμηθούμε. Ευτυχώς που δεν το κάναμε.
 
Στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας, το πρότυπο των “σοφών” ήταν η Πορτογαλία και η εντυπωσιακή της ανάπτυξη…  που σήμερα την οδήγησε στο ΔΝΤ.
 
Υπάρχουν τόνοι υλικού που μπορεί να παραθέσει κανείς για την πορεία και τις σκοπιμότητες των δύο αυτών “οικονομικών θαυμάτων”. Υπάρχουν επίσης καταγραμμένες και πολλές αντιρρήσεις στις τότε παραινέσεις. Τελικά διαψεύσθηκαν οι “σοφοί” και επαληθεύτηκαν οι τότε αντιρρησίες.

 

Μοντέλο Ιρλανδίας

Στη δεκαετία του 90’ η Ιρλανδία πείστηκε να μειώσει τη φορολογία για να προσελκύσει ξένους επενδυτές. Οι μισθοί παρέμεναν χαμηλοί και το κλίμα ήταν ιδανικό. Αρκετές πολυεθνικές μετέφεραν την έδρα τους και τις δραστηριότητές τους εκεί, δηλαδή σε μια χώρα της Ε.Ε. που προσέφερε χαμηλό κόστος λειτουργίας αλλά και τα οφέλη της Ε.Ε.

Η Ιρλανδία άρχισε να αναπτύσσεται, η ανεργία μειώθηκε, οι μισθοί άρχισαν να ανεβαίνουν. Η άνοδος του βιοτικού επιπέδου οδήγησε σε αύξηση της ζήτησης για ακίνητα, επομένως δάνεια για την αγορά τους. Σταδιακά αυξήθηκαν και οι απαιτήσεις των εργαζομένων όπως και οι μισθοί τους.

Μετά από μερικά χρόνια, το κόστος λειτουργίας των πολυεθνικών άρχισε να γίνεται ασύμφορο. Παράλληλα δημιουργήθηκαν νέοι ελκυστικοί προορισμοί για τις επενδύσεις των εταιρειών όπως Ινδία, Κίνα κλπ. Σταδιακά οι πολυεθνικές άρχισαν να εγκαταλείπουν την Ιρλανδία κατευθυνόμενες στους νέους προορισμούς. Η ανεργία άρχισε να αυξάνεται και τα δάνεια άρχισαν να μην εξυπηρετούνται. Η χώρα άρχισε να καταρρέει. Τα αποτελέσματα τα γνωρίζουμε.

Το μοντέλο που βασίστηκε στην εισροή κεφαλαίων λόγω δημιουργίας ελκυστικών οικονομικών συνθηκών, είχε αποτύχει.

 

Η κατάσταση στην Ελλάδα

Οι τελευταίες Ελληνικές κυβερνήσεις εξακολουθούν να πιστεύουν περισσότερο στους σοφούς παρά σε Ελληνικές φωνές που διατυπώνουν αντιρρήσεις. Το σκηνικό της Ιρλανδίας επαναλαμβάνεται. Δυστυχώς όμως, οι κυβερνώντες δείχνουν να μην διαθέτουν την ιστορική εμπειρία, τις γνώσεις και την προδιάθεση να ακούσουν.

Τέτοια γεγονότα με οδηγούν σε περίεργες σκέψεις.
Αισθάνομαι ότι ζω σε μια μικρή και ασήμαντη επαρχία. Ότι οι συγκάτοικοί μου επαρχιώτες έχουν ταυτίσει τις απόψεις τους με τις απόψεις των ξένων δυνατών. Ότι όσο οι συγκάτοικοί μου αδυνατούν να αρθρώσουν δική τους άποψη, τόσο πιο ασήμαντοι γίνονται στα μάτια των ξένων. Τόσο περισσότερο οι ξένοι ξεθαρρεύουν και τόσο λιγότερο μας υπολογίζουν. Τόσο πιο αδύναμες γίνονται ακόμα και οι ορθολογικές φωνές των συγκατοίκων μου.

Εμείς αφήσαμε την κατάσταση να φτάσει εδώ.
Μόνο από εμάς εξαρτάται αν θα επανέλθουμε.


Αυτές οι ταπεινές προσωπικές μου απόψεις προέρχονται από την εμπειρία που έχω αποκομίσει μετά από μακροχρόνιες συνεργασίες με ξένους “σοφούς”. Σε όλες τις περιπτώσεις οι σοφοί ενδιαφέρονταν να σώσουν μόνο τον εαυτό τους και τα συμφέροντά τους.

 
 
Επιστροφή 
 

Panayiotis Chatziioannou

Παναγιώτης Χατζηιωάννου
αρχιτέκτων ΕΜΠ
 
Με αφορμή τις καταστροφικές εξελίξεις των τελευταίων χρόνων στον χώρο των μηχανικών, αποφάσισα να προσφέρω τις γνώσεις και εμπειρίες μου στην προσπάθεια ανάσχεσης της πτώσης και βελτίωσης της κατάστασης.
 
Έγινα μέλος της ομάδας των Ελευθέρων Επαγγελματιών Μηχανικών ΕλΕΜ
 
Σας καλώ να ψηφίσετε αυτή την παράταξη ακόμα και αν δεν ψηφίσετε εμένα προσωπικά.
 
Ποιά είναι η ΕλΕΜ:
Η ΕλΕΜ δεν έχει σχέση με κανένα πολιτικό κόμμα και επομένως δεν έχει κομματικά κίνητρα.
Η ΕλΕΜ ως 4η δύναμη στο ΤΕΕ μέχρι σήμερα, έχει προσφέρει καθοριστικό έργο, έχει επιλύσει σοβαρά προβλήματα και έχει αποτρέψει καταστροφικές επιλογές.
Ποιά είναι η ΕλΕΜ
 
Ποιός είμαι:
Με γνωρίζετε μέσα από την εταιρεία μου και το λογισμικό της.
ART ΕΠΕ, η εταιρεία που δημιούργησε τα λογισμικά:
CADware,
AutoKENAK,
AutoΔΟΜΗΣΗ.

Η συστηματική και προσωπική μου επαφή με τους χιλιάδες μηχανικούς, πελάτες της ART, μου έχει δώσει διαχρονική εμπειρία στα θέματα και τα προβλήματά τους. Η ενασχόλησή μου ως εμπορικός συνεργάτης με γνωστές πολυεθνικές, μου έχει προσφέρει ανεκτίμητη διαπραγματευτική εμπειρία. Η δραστηριότητά μου ως μελετητής και κατασκευαστής μου έχει φανερώσει πολλά από τα προβλήματα του κλάδου.
 
Είμαι π
ρεσβευτής της άποψης ότι η Ελλάδα είναι μια πολύ ιδιαίτερη χώρα, ως προς την γεωγραφική της θέση, τον πολιτισμό και τον τουρισμό και δεν μπορεί να συγκρίνεται ισοπεδωτικά με άλλες χώρες.

 
 
ELEM