20Σεπτέμβριος2019

Αρχική Άποψη Συναδέλφων Π. Χατζηιωάννου - Γιατί η σημερινή πορεία είναι αδιέξοδη

Π. Χατζηιωάννου - Γιατί η σημερινή πορεία είναι αδιέξοδη

Εκλογές ΤΕΕ - Ενημέρωση

 
     
  ELEM  
 

ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ

 
ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΕΕ
Νοέμβριος 2013
Παναγιώτης Χατζηιωάννου
 

Γιατί η σημερινή πορεία είναι αδιέξοδη

Το μοντέλο ανάπτυξης που εφαρμόζεται στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια βασίζεται στην αρχή της σύγκλισης των δεικτών με τους μέσους όρους της Ε.Ε.
Είναι αυτό σωστό;

ΟΧΙ.

Διότι η σύγκλιση τείνει να ισοπεδώσει τις ιδιαιτερότητες κάθε χώρας και δεν πρόκειται να το πετύχει ποτέ. Δεν μπορούν να συγκλίνουν η χώρα των 1500 νησιών (Ελλάδα) με τη χώρα των 1000 λιμνών (Φινλανδία) διότι η γεωγραφική τους σχέση και η κλιματολογική τους κατάσταση δηλαδή οι ανάγκες τους, είναι τελείως διαφορετικές. Επομένως το εφαρμοζόμενο μοντέλο βασίζεται σε λάθος δεδομένα και γι’ αυτό δεν πετυχαίνει.
ΟΧΙ
Διότι το ποσοστό ιδιοκτησίας στην Ελλάδα (που ενδιαφέρει άμεσα τον κλάδο των κατασκευών) είναι πολύ μεγαλύτερο από τον μέσο όρο της Ε.Ε.

Το ποσοστό δεν μπορεί να συγκλίνει:

- Διότι ο Έλληνας θέλει να έχει και εξοχικό εκτός από το βασικό σπίτι, όχι επειδή το σπίτι είναι φετίχ, αλλά επειδή η Ελλάδα είναι χώρα καλοκαιρινών διακοπών κάτι που δεν ισχύει για τις βόρειες χώρες της Ε.Ε. Εξάλλου οι ίδιοι οι βόρειοευρωπαίοι αναζητούν εξοχικά στην Ελλάδα.

- Διότι ο Έλληνας μπορεί να έχει και σπίτι στο χωριό από κληρονομιά, επειδή στην Ελλάδα η οικογένεια ακόμα διατηρεί ισχυρούς εσωτερικούς δεσμούς.
 
Επομένως το ποσοστό ιδιοκτησίας στην Ελλάδα μπορεί να είναι μεγαλύτερο από τον μέσο όρο της Ε.Ε. και αυτό δεν μπορεί να θεωρείται δυσμενές.


Η προσπάθεια σύγκλισης των δεικτών είναι Προκρούστια και επομένως καταστροφική.

Η ανάπτυξη δεν μπορεί να εξαρτάται από το βαθμό σύγκλισης.

 
 
Επιστροφή 
 

Panayiotis Chatziioannou

Παναγιώτης Χατζηιωάννου
αρχιτέκτων ΕΜΠ
 
Με αφορμή τις καταστροφικές εξελίξεις των τελευταίων χρόνων στον χώρο των μηχανικών, αποφάσισα να προσφέρω τις γνώσεις και εμπειρίες μου στην προσπάθεια ανάσχεσης της πτώσης και βελτίωσης της κατάστασης.
 
Έγινα μέλος της ομάδας των Ελευθέρων Επαγγελματιών Μηχανικών ΕλΕΜ
 
Σας καλώ να ψηφίσετε αυτή την παράταξη ακόμα και αν δεν ψηφίσετε εμένα προσωπικά.
 
Ποιά είναι η ΕλΕΜ:
Η ΕλΕΜ δεν έχει σχέση με κανένα πολιτικό κόμμα και επομένως δεν έχει κομματικά κίνητρα.
Η ΕλΕΜ ως 4η δύναμη στο ΤΕΕ μέχρι σήμερα, έχει προσφέρει καθοριστικό έργο, έχει επιλύσει σοβαρά προβλήματα και έχει αποτρέψει καταστροφικές επιλογές.
Ποιά είναι η ΕλΕΜ
 
Ποιός είμαι:
Με γνωρίζετε μέσα από την εταιρεία μου και το λογισμικό της.
ART ΕΠΕ, η εταιρεία που δημιούργησε τα λογισμικά:
CADware,
AutoKENAK,
AutoΔΟΜΗΣΗ.

Η συστηματική και προσωπική μου επαφή με τους χιλιάδες μηχανικούς, πελάτες της ART, μου έχει δώσει διαχρονική εμπειρία στα θέματα και τα προβλήματά τους. Η ενασχόλησή μου ως εμπορικός συνεργάτης με γνωστές πολυεθνικές, μου έχει προσφέρει ανεκτίμητη διαπραγματευτική εμπειρία. Η δραστηριότητά μου ως μελετητής και κατασκευαστής μου έχει φανερώσει πολλά από τα προβλήματα του κλάδου.
 
Είμαι π
ρεσβευτής της άποψης ότι η Ελλάδα είναι μια πολύ ιδιαίτερη χώρα, ως προς την γεωγραφική της θέση, τον πολιτισμό και τον τουρισμό και δεν μπορεί να συγκρίνεται ισοπεδωτικά με άλλες χώρες.

 
 
ELEM