15Νοέμβριος2019

Αρχική Άλλες Πηγές "Πέτρα του σκανδάλου" η αναίρεση κατεδαφίσεων αυθαιρέτων στην Κρήτη!

"Πέτρα του σκανδάλου" η αναίρεση κατεδαφίσεων αυθαιρέτων στην Κρήτη!

petra-toy-skandaloy-h-anairesh-katedafisewn-aythairetwn-sthn-krhth

Πονοκέφαλος για την συγκυβέρνηση οι κατεδαφίσεις αυθαιρέτων με την ΔΗΜΑΡ να χρεώνει την υπουργό Τουρισμού κ. Όλγα Κεφαλογιάννη. Αφορμή ήταν η έντονη αντίδρασή της τελευταίας, προ εβδομάδων, όταν συνεργεία της Περιφέρειας Κρήτης υπό την εποπτεία των επιθεωρητών περιβάλλοντος έριξαν δύο αυθαίρετα κτίσματα στον αιγιαλό που είχαν τελεσίδικα πρωτόκολλα κατεδάφισης. Όπως φαίνεται θα είναι και τα μοναδικά!

Ένα εκ των δύο ανήκει στο μεγαλοξενοδόχο κ. Κωνσταντίνο Μαντωνανάκη (πατέρα του κ. Παντελή Μαντωνανάκη του Grand Lagonissi Resort και του Εlounda Papace), που αντέδρασε έντονα μόλις οι μπουλντόζες πήγαν να γκρεμίσουν τις υπαίθριες εγκαταστάσεις του. Προσπάθησε να τις εμποδίσει και από τα επεισόδια που έλαβαν χώρα έξω από το ξενοδοχείο του στα Μάλια κατέληξε στο αυτόφωρο! Οι αντιδράσεις του κ. Μαντωνανάκη αλλά και ο σχεδιασμός να κατεδαφιστούν περίπου άλλα 80 αυθαίρετα κτίσματα σε όλη την Κρήτη προκάλεσαν την παρέμβαση της κ. Κεφαλογιάννη, η οποία σε ανακοίνωσή της μίλησε για έλλειψη συντονισμού αλλά και για σοβαρές παρενέργειες στον τουρισμό ενόψει της έναρξης της τουριστικής περιόδου.

Το αποτέλεσμα ήταν να ανασταλούν οι κατεδαφίσεις στο νησί μέχρι νεωτέρας! Πρόκειται για ένα σοβαρό πλήγμα στην προσπάθεια που προετοίμαζε μήνες το ΥΠΕΚΑ καθώς εκτιμάται ότι υπό το βάρος των αντιδράσεων και των κυβερνητικών δηλώσεων δύσκολα μπορεί να υλοποιηθεί ο σχεδιασμός. Η αναστολή των κατεδαφίσεων αποτελεί άλλωστε αφορμή για τους διαχρονικά αυθαιρετούντες και εκμηδενίζει κάθε προσπάθεια της κυβέρνησης να προσελκύσει τους παραβάτες στο νέο νόμο για την αυθαίρετη δόμηση που έχει ετοιμάσει.

Το νομοσχέδιο δίνει συγχωροχάρτι ακόμη και σε κτίσματα που δεν διαθέτουν οικοδομική άδεια ενώ με ρυθμίσεις-σκούπα απευθύνει κάλεσμα και όσους έχτισαν προ του 1975 και είναι άνευ οικοδομικής άδειας. Νομιμοποιεί δια παντός όλες τις μικροαυθαιρεσίες ενός ακινήτου που διαθέτει οικοδομική άδεια ενώ ακόμη και μεγαλύτερες παραβάσεις θα μπορούν να παίρνουν εξαίρεση από την κατεδάφιση για 30 χρόνια όπως ισχύει σήμερα. Το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος αν και μουδιασμένο από την παρέμβαση της υπουργού Τουρισμού απέφυγε να σχολιάσει τις δηλώσεις.
 
Η ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ ενεργοποίησε την αντίδραση του ΥΠΕΚΑ και συγκεκριμένα του Ειδικού Επιθεωρητή Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σάκη Κουρουζίδη, που ανέφερε ότι  "Οι αυθαιρεσίες κάνουν κακό στον τουρισμό, νοθεύουν την τουριστική αγορά και υπονομεύουν την μελλοντική του εξέλιξη πάνω σε υγιείς βάσεις. Η προστασία του αιγιαλού και της παραλίας από ανεξέλεγκτες και αυθαίρετες παρεμβάσεις, στο όνομα της εξυπηρέτησης του τουρίστα, δεν συνιστά τουριστική πολιτική με σχέδιο, με άποψη και προτεραιότητες. Διαιωνίζεται μια στρεβλή αντίληψη που υπονοεί ότι η ανοχή στην αυθαιρεσία κάνει καλό στον τουρισμό".

Σημειωτέον ότι ο κ. Κουρουζίδης βρέθηκε προ εβδομάδων στην Κρήτη για να συντονίσει τις κατεδαφίσεις και ήταν εκείνος που δέχτηκε το σφοδρό κύμα άρνησης του κ. Μαντωνανάκη για την κατεδάφιση των κτισμάτων του ξενοδοχείου του στον αιγιαλό.

Το αβίαστο σχόλιο προς όλα αυτά είναι ότι όλα θα μπορούσαν να γίνουν με καλύτερο συντονισμό. Τα τελεσιδίκως αυθαίρετα θα κατεδαφιστούν, διότι αδικούν κατάφορα και όλους τους υπόλοιπους που είναι νομοταγείς. Παρόλα αυτά το ίδιο το ΥΠΕΚΑ ως καθ' ύλην αρμόδιο δεν έπρεπε τέτοιο καιρό να "βάλει μπροστά" τις μπουλντόζες, αλλά να προετοιμάσει το έδαφος για το φθινόπωρο!

Πηγή: buildnet.gr